Câţi expaţi lucrează în România şi de unde provin majoritatea

| 12 dec, 2013

În prezent, în România lucrează peste 13.000 de expați, dintre care mai mult de 5.000 provin din afara spațiului comunitar. Conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, în topul țărilor de proveniență ale cetățenilor străini care au ales să muncească în țara noastră se număra Turcia, cu 1.420 de expați și China, de unde au venit 1.346 de persoane.

Aproximativ 40% dintre expații din România vin din afara Uniunii Europene. În prezent, în România lucrează peste 13.000 de expați, dintre care mai mult de 5.000 provin din afara spațiului comunitar.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Imigrări, în topul țărilor de proveniență ale cetățenilor străini care au ales să muncească în țara noastră se număra Turcia, cu 1.420 de expați și China, de unde au venit 1.346 de persoane.

În România mai lucrează și 436 de filipinezi, 155 de sirieni, 142 de coreeni și 111 indieni. Din Republica Moldova au trecut Prutul și lucrează cu forme legale doar 100 de persoane.

Prezența din ce în ce mai mare a expaților turci și chinezi în România este justificată de înființarea, în ultimii ani, a aproximativ 23.000 de firme cu capital turcesc și chinezesc. Astfel, în momentul de față, în România sunt înregistrate 10.441 de societăți chineze și societăți mixte româno-chineze, precum și 13.355 de firme cu capital turc.

La polul opus, cei mai puțin expați cu drept de ședere în scop de muncă, 98 la număr, vin din Federația Rusă. Numărul firmelor cu capital rusesc este, și el, mult mai mic decât în cazul Turciei sau Chinei, fiind de ordinul sutelor.

Potrivit unui studiu realizat de agenția de relocare Palace Estate, mai mult de jumătate dintre expați lucrează în București sau în zonele limitrofe, pe poziții de conducere sau middle management. Străinii al căror loc de muncă este în afara orașului preferă să locuiască în Capitală și facă naveta până la serviciu, petrecând chiar și o oră pe drum, în fiecare zi.

“Numerosi expați care lucrează în afara Bucureștiului aleg să închirieze locuințe în partea de nord a Capitalei. Din Pipera le este mult mai la îndemână să se deplaseze până la serviciu. Având în vedere traficul din București, aceștia pot face mai puțin până la sediul firmei, aflat la câteva zeci de kilometri de oraș, decât pe bulevardele aglomerate”, a declarat Yaniv Dahan, CEO, fondator al agenției de relocare Palace Estate.

Tag-uri: chinezi, expati, rusi, turci
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ