Cazanciuc: Votul din Senat privind Agenţia Bunurilor Sechestrate, împotriva intereselor României

| 13 oct, 23:51

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, consideră că respingerea de către Senat a proiectului de lege pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate reprezintă un vot împotriva intereselor României.

"Am văzut câteva titluri de presă puțin mai devreme, care vorbeau despre o 'marțea neagră'. Nu aș spune că e un fel de 'marțea neagră', dar oricum este un vot împotriva intereselor României ceea ce s-a întâmplat astăzi în Senat. Plecasem destul de optimist de dimineață la Senat, chiar îmi pregătisem un discurs în care încercam să spun că avem ocazia împreună cu senatorii să demitizăm acest 'marți 13' și să arătăm că lucrurile pot să fie și altfel decât în percepția populară. Din păcate nu a fost așa, am avut un vot împotrivă, împotriva unei legi, împotriva intereselor României", a afirmat Cazanciuc la TVR1, potrivit Agerpres.

El apreciază că este nevoie de foarte mult dialog la nivelul Parlamentului și că a încercat să facă acest lucru în ultimele zile, când se pregătea introducerea pe ordinea de zi a acestui proiect important.

"Am discutat la grupurile politice — la PSD, la PNL la UDMR. Am crezut că am o înțelegere a unor lucruri discutând articol cu articol pe acest proiect de lege. Din păcate, nu am primit propuneri concrete de îmbunătățire a textului de lege. (...) PSD nu a reușit să mobilizeze toți senatorii la vot astăzi și PNL a votat împotrivă, în ciuda a ceea ce discutasem la nivelul grupului parlamentar", a precizat ministrul Justiției.

Cazanciuc a explicat că a fost încurajat în acest dialog de faptul că, în vară, când legea a fost pe ordinea de zi a Senatului și a picat neavând cvorum, discutând ulterior cu toți liderii politici, a primit un acord și un vot pozitiv.

"Am discutat la vremea respectivă cu domnul Blaga. Din păcate, nu a fost astăzi în Senat ca să avem același gentlemen's agreement ca și în vară. Am luat text cu text proiectul de lege, am dezbătut, am primit feedback-uri pozitive, am primit promisiunea de a avea și propuneri concrete — e adevărat, din partea unui singur senator de la PNL, care a și votat astăzi pentru proiectul de lege. În rest nu am primit niciun fel de observație concretă pentru a explica eventual de ce am ales o anumită cale în lege și de ce nu alegem altă cale", a menționat el.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților în forma propusă de Guvern. Cazanciuc a anunțat că a discutat deja cu Valeriu Zgonea despre o procedură accelerată în acest caz.

"Am discutat astăzi și cu liderii de grup de la PSD, pentru a vedea de ce unii membri ai Senatului nu au fost prezenți la vot, și zilele următoare voi avea și cu președintele partidului, pentru a vedea atitudinea de urmat în cazul legilor importante, pentru că nu putem să propunem acte normative de care are țara nevoie și să avem alte lucruri pe agendă într-un anumit moment", a adăugat el.

Potrivit lui, România are obligația de a transpune o directivă europeană din 2014 și că legea a fost făcută în consultare cu judecători, procurori, specialiști din Franța, SUA și Olanda, care au venit în România și au asistat ministerul la elaborarea acestui act normativ pus de mai multe luni în dezbatere publică.

Senatul a respins, marți, proiectul de lege pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate.

Proiectul a întrunit 66 de voturi pentru, 36 împotrivă și 6 abțineri. Pentru a fi aprobat, erau necesare 84 de voturi pentru, întrucât proiectul de lege avea caracter organic.

Proiectul de lege are ca obiect înființarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Sechestrate, instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiției.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ