Cazul Caracal - Gheorghe Dincă, condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu

| 23 sep, 20:22

Tribunalul Olt a decis, vineri, condamnarea la închisoare a lui Gheorghe Dincă pentru uciderea Luizei Melencu şi a Alexandrei Măceşanu. De asemenea, dincă a fost găsit vinovat de viol faţă de ambele victime, trafic de persoane şi profanare de cadavre. Suma pedepselor aplicate ajunge la 83 e ani d închisoare, dar sentinţa a fost pronunţată pentru un total de 30 de ani.

 

Judecătorii Tribunalului Olt l-au condamnat, vineri, la 30 de ani de închisoare pe Gheorghe Dincă, bărbatul trimis în judecată pentru omor, viol şi alte infracţiuni, după dispariţia a două tinere pe care le-a luat cu maşina la ocazie, în anul 2019.
Al doilea inculpat deferit justiţiei în acest dosar, Ştefan Risipiţeanu, a fost găsit şi el vinovat pentru infracţiunea de viol.
Potrivit soluţiei publicate, vineri seară, pe portalul instanţelor de judecată, magistraţii de la Tribunalul Olt l-au condamnat pe Gheorghe Dincă la 25 ani închisoare pentru omor calificat, victima fiind Luiza Melencu, la 25 ani închisoare pentru de omor calificat, victima fiind Alexandra Mihaela Măceşanu, la 10 ani închisoare pentru trafic de persoane, victima fiind Luiza Melencu, la 12 ani închisoare pentru trafic de minori, victima fiind Alexandra Mihaela Măceşanu, la 15 ani închisoare pentru viol - o faptă faţă de victima Luiza Melencu, la 15 ani închisoare pentru de viol - o faptă faţă de victima Alexandra Măceşanu,  la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte faţă de victima Luiza Melencu, la 3 ani închisoare pentru profanare de cadavre sau morminte faţă de victima Alexandra Măceşanu.
”Constată că infracţiunile săvârşite de inculpatul Dincă Gheorghe şi pentru care a fost condamnat în prezenta cauză sunt concurente. (...) contopeşte pedepsele stabilite în prezenta cauză în sensul că aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 25 de ani închisoare la care adaugă un spor de o treime din celelalte pedepse stabilite, de 83 ani închisoare, pedeapsă ce va fi redusă conform art. 57 Cp şi în final inculpatul Dincă Gheorghe va executa pedeapsa maximă de 30 (treizeci) ani închisoare în regim de detenţie”, este sentinţa magistraţilor.
Gheorghe Dincă, aflat în Penitenciarul Craiova este arestat preventiv de la 27.07.2019.
Prin aceeaşi decizier a Tribunalului Olt, probe biologice ale acestuia vor fi introduse în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Prin sentinţa dată, magistraţii la-au găsit vinovat pe Dincă de arderea cadavrelor celor două tinere, instanţa dispunând confiscarea de la inculpat a butoiului folosit pentru arderea cadavrelor victimelor.
Complicele lui Dincă, Ştefan Risipiţeanu, a fost şi el condamnat la şapte ani de închisoare, pentru violarea Luizei Melencu, instanţa dispunând şi în cazul său introducerea profilului genetic în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare.
Prin soluţia pronunţată vineri, instanţa de judecată a dispus menţinerea sechestrului asigurător faţă de banii, conturile, casa din Caracal, mai multe terenuri, un autoturism Renault Megane aparţinând lui Gheorghe Dincă.
”Obligă inculpatul Dincă Gheorghe la plata daunelor morale în sumă de: - câte 100.000 euro cu titlu de daune morale către părţile civile Melencu Monica Georgeta şi Anonimizat 4 şi 10.000 euro către partea civilă Anonimizat 5, - 500.000 euro cu titlu de daune morale către partea civilă Măceşanu Tudoriţa”, a mai stabilit instanţa de judecată.
Sentinţa a fost dată fără acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Gheorghe Dincă este, de asemenea, obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum total 750.000 lei, din care suma de 744.129,55 lei în timpul urmăririi penale.
Condamnarea poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.
Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT în ianuarie 2020.
”Prin rechizitoriul din data de 10.01.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor D.G. şi R.Ş., pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori, omor calificat, viol şi profanare de cadavre”, anunţa DIICOT, referindu-se la Gheorghe Dincă, cel care a răpit fetele, dar şi la Ştefan Risipiceanu, acuzat că a violat-o pe una dintre ele.
Potrivit comunicatului DIICOT, în 14.04.2019, în jurul orelor 11:30, pe raza municipiului Caracal, judeţul Olt, Dincă a  observat-o pe Luiza Melencu, în vârstă de 18 ani,  aşteptând în locul numit “a Văduvei” şi ”prin inducere în eroare, prin răpire şi prin constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală, inculpatul  a recrutat-o, (folosind un pretext fals, în sensul că s-a oferit să o transporte  “la ocazie”),  determinând victima să se urce voluntar în autoturismul său, pe locul din dreapta spate”.
”Pentru a-i întări victimei convingerea cu privire la realitatea celor susţinute, inculpatul s-a deplasat cu aceasta până la intrarea în comuna Dioşti unde a oprit şi, utilizând violenţa fizică şi verbală, a imobilizat victima, legând-o cu cureaua de la pantalonii săi, de centura de siguranţă a banchetei din spate. Ulterior, inculpatul  a transportat victima cu autoturismul, la locuinţa sa din municipiul Caracal, judeţul Olt, prin răpire, contrar voinţei victimei, care s-a opus şi a strigat după ajutor, aceasta fiind în imposibilitate să coboare din autoturism întrucât fusese legată de banchetă, iar portierele şi geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificărilor aduse de inculpat”, notează DIICOT.
Dincă a  aruncat din mers telefonul mobil al victimei în vegetaţia de pe marginea drumului naţional E 70 şi ”a adăpostit victima în perioada 14 - 17.04.2019 (în locuinţa sa din municipiul Caracal, judeţul OLT) prin constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală ţinând-o permanent imobilizată de pat cu un lanţ metalic, legată la ochi cu bandă adezivă, iar la mâini şi la picioare cu sfoară/ bandă adezivă, în scopul exploatării sexuale în interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de „trafic de persoane”.
Conform procurorilor, ”prin constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală”, Gheorghe Dincă a întreţinut în mod repetat, mai multe raporturi sexuale cu fata, ”la unul dintre aceste acte materiale, săvârşit în cursul zilei de 14.04.2019, după orele 12.00, participând simultan” şi Ştefan Risipiceanu.
”În sarcina acestuia s-a reţinut că, la 14.04.2019, în jurul orelor 12.00, a ajuns inopinat la locuinţa inculpatului D.G. din municipiul Caracal, judeţul Olt, ocazie cu care l-a surprins pe acesta în timp ce intra cu autoturismul în curtea locuinţei şi a observat-o sechestrată în autoturism pe victima majoră M.L.M. În aceste împrejurări inculpatul R.Ş. i-a solicitat să-i permită întreţinerea de raporturi sexuale cu victima, iar, ca urmare a acordului exprimat ulterior de către inculpatul D.G., în cursul aceleaşi zile, prin constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală, a întreţinut raporturi cu victima M.L.M”, explică DIICOT.
La 17.04.2019, ca urmare a refuzului de a se mai supune tratamentului degradant şi violurilor repetate, Dincă a lovit-o puernic pe Luiza Melencu de mai multe ori cu pumnii, vizând zone vitale ale corpului, omorând-o.
”Ulterior, după ce a constatat decesul victimei, în scopul ascunderii infracţiunii de omor calificat, a ars cadavrul acesteia într-un butoi metalic pe care îl deţinea în curtea locuinţei sale”, susţin procurorii, adăugând că cenuşa, fragmentele osoase şi celelalte resturi rezultate în procesul de incinerare au fost transportate şi abandonate în vegetaţie, cel mai probabil la 18.04.2019, în liziera de pădure amplasată pe terenul Staţiunii de cercetare şi dezvoltare agricolă Caracal.
Ulterior, la 24 iulie 2019, în jurul orelor 10:00-10:15, în timp ce se afla pe raza comunei Dobrosloveni, judeţul Olt, Gheorghe Dincă a observat-o pe Alexandra Măceşanu, în vârstă de 15 ani, şi ”prin inducere în eroare, iar ulterior prin răpire şi constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală, a recrutat-o, folosind un pretext fals, în sensul că s-a oferit să o transporte cu maşina proprie, “la ocazie”, spre liceul Mihai Viteazul din municipiul Caracal”.
”Inculpatul  a determinat victima să se urce în autoturismul său, pe locul din dreapta spate, şi în continuare, pentru a-i întări convingerea cu privire la realitatea celor susţinute, s-a deplasat cu aceasta până în zona liceului din Caracal unde a oprit, şi, utilizând violenţa fizică şi verbală, a imobilizat-o, legând-o cu cureaua de la pantalonii săi de centura de siguranţă a banchetei din spate”, relatează procurorii.
”Inculpatul a transportat victima, cu autoturismul, la locuinţa sa din municipiul Caracal, judeţul Olt (prin răpire, contrar voinţei victimei care s-a opus şi a strigat după ajutor), aceasta fiind în imposibilitate să coboare întrucât era legată de bancheta din spate, iar portierele şi geamurile nu puteau fi deschise din interior ca urmare a modificărilor aduse de inculpat. Pe drum acesta a aruncat telefonul victimei în zona strada Ştrandului din mun. Caracal. În zilele de 24 şi 25 iulie 2019 inculpatul a adăpostit victima, prin constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală, în locuinţa sa, ţinând-o imobilizată de pat cu un lanţ, legată la ochi cu bandă adezivă, iar la mâini şi la picioare cu sfoară/bandă adezivă în scopul exploatării sexuale în interes propriu, fapt care, potrivit legii, realizează conţinutul constitutiv al infracţiunii de trafic de minori”, se arată în comunicatul DIICOT.
În aceleaşi zile, prin constrângere, manifestată prin violenţă fizică şi verbală, Gheorghe Dincă a întreţinut în mod repetat, mai multe raporturi sexuale cu fata, cunoscând faptul că tânăra este minoră.
”În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, la 25.07.2019, în jurul orelor 12.00, după ce a telefonat familiei victimei minore, pentru a induce ideea că aceasta a părăsit voluntar teritoriul României, inculpatul a revenit la locuinţa sa, unde se afla sechestrată victima M.M.A.. Observând că aceasta a reuşit să-şi desfacă lanţul cu care era legată de pat, să îşi scoată banda adezivă de la ochi (fără a putea să se elibereze de sfoara groasă de la picioare) şi că ţinea în mână un telefon vechi găsit în cameră, având o atitudine total schimbată (victima minoră efectuase mai multe apeluri la SNAU 112, de pe telefonul găsit în camera inculpatului), lovindu-se şi de refuzul categoric al victimei de a se mai supune tratamentului degradant şi violurilor repetate, cu intenţie, i-a aplicat acesteia cel puţin o lovitură cu pumnul în zona capului şi în timp ce se afla întinsă la pământ, a sugrumat-o cu ambele mâini, cauzându-i astfel decesul”, relatează procurorii.
În jurul orelor 13.00, a ars cadavrul victimei, punându-l în acelaşi butoi metalic pe care îl deţinea în curtea locuinţei sale şi pe care îl folosise şi în cazul victimei precedente.
”Cenuşa şi resturile osoase au fost depistate în acest butoi, în dimineaţa zilei de 26.07.2019, la orele 06.00, cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal”, precizează DIICOT.

 

Tag-uri: gheorghe dinca
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ