CC: suntem mulţumiţi dacă scad comisioanele la carduri de la 1,2% la 0,3%

| 23 iun, 2013

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că ar fi mulţumit dacă pe segmentul tranzacţiilor bancare cu cardul, comisioanele percepute ar scădea în jurul a 0,3%, faţă de 1,2%, cât sunt în prezent.

"Dacă ne uităm doar la problema comisioanelor la carduri, aici e prin definiţie o înţelegere între bănci, nu avem niciun dubiu. Aşa se stabilesc aceste comisioane, Se strâng cei care folosesc Visa sau Mastercard şi discută despre cât să fie comisionul. Întrebarea este dacă această înţelegere e una ilegală sau nu. Noi încă nu ne-am pronunţat pe zona asta, dar încercăm să rezolvăm problema prin bună înţelegere, adică să le cerem să reducă ei comisioanele. Dacă şi la noi scad comisioanele pe carduri undeva la 0,3%, m-aş declara mulţumit. Încerc să construim o coaliţie cu Ministerul de Finanţe şi cu reglementatorul Banca Naţională a României, să discutăm cu băncile să găsim o abordare comună, care înseamnă un nou calendar de reducere a acestor comisioane. Acest calendar îl putem cupla cu o strategie prin care statul să sprijine utilizarea cardurilor. Adică să le spună da, o să aveţi venituri mai mici din comisioane, dar vă mărim piaţa", a explicat Chiriţoiu la o emisiune televizată.

Şeful Consiliului Concurenţei a declarat, totodată, că, în general, sectorul bancar din România se confruntă cu o doză de ineficienţă, deşi am fost una dintre puţinele ţări care nu a trebuie să apeleze direct la contribuabil pentru a salva băncile aflate în dificultate.

"În general, în sectorul bancar românesc există o doză de ineficienţă care trebuie să vedem de unde vine şi cum poate fi îmbunătăţită performanţa. România este una dintre puţinele ţări care n-a trebuit să salveze băncile în mod direct. Adică, în România, faţă de alte ţări, nu a trebuit să vină contribuabilul să pompeze bani în bănci. E adevărat că dobânzile par mari, fapt de care se plânge şi guvernatorul Mugur Isărescu, că nu se dau credite. Sunt nişte probleme funcţionale ale sistemului bancar, în general", a spus Bogdan Chiriţoiu.

În România, comisionul interbancar în sistemele VISA şi MasterCard este de 1%, respectiv, 1,2%, în timp ce în ţări, precum Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depăşeşte 0,8% (pentru cardurile de debit cu chip).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ