CCR a admis cele două sesizări ale PNL

| 27 ian, 12:44

Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, cele două sesizări ale parlamentarilor PNL privind modificarea regulamentelor Camerei Deputaților și ședințelor de plen reunit referitoare la reexaminarea legilor transmise de președinte înainte de promulgare, transmite Agerpres.

Prima sesizare se referă la neconstituționalitatea art.137 din Regulamentul Camerei Deputaților modificat și completat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr.106/2015, iar cea de-a doua la neconstituționalitatea art.56 din Regulamentul activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului, modificat prin Hotărârea Parlamentului nr.46/2015.

Liberalii au depus la CCR două sesizări privind modificările aduse textelor care privesc reexaminarea legilor transmise de președinte înainte de promulgare, a anunțat, în 22 decembrie 2015, liderul deputaților PNL, Eugen Nicolăescu.

"Grupul parlamentar al PNL a depus o sesizare la Curtea Constituțională referitoare la modificarea Regulamentului și, de asemenea, grupurile PNL din Cameră și Senat au depus o sesizare tot la CCR referitoare la modificarea Regulamentului ședințelor comune. Ambele sesizări urmează aceeași speță, și anume modul în care s-a făcut modificarea celor două regulamente privind reexaminarea legilor transmise de președinte înainte de promulgare", a precizat Nicolăescu, la Palatul Parlamentului.

El a explicat că textele inițiale ale celor două regulamente, înainte de modificări, erau foarte clare.

"Evident legea se întoarce la Parlament, la prima Cameră sesizată, prima Cameră sesizată își exprimă punctul de vedere și ajunge la Camera decizională. La Camera decizională se urmează pașii firești din Regulament și anume: comisia sau comisiile sesizate în fond prezintă un raport, raportul se supune dezbaterii pe articole și, după aceea, dezbaterii și aprobării plenului. Legea, după ce se îmbunătățește cu toate aceste articole modificate prin reexaminare, se supune din nou votului. Modificările care s-au făcut la cele două regulamente — și al Camerei, și al ședințelor comune — exclud, cel puțin în accepțiunea noastră, ca legea cu modificările pe care Parlamentul le face în urma reexaminării să mai fie votată. Cu alte cuvinte, se elimină posibilitatea votării unei legi modificate", a arătat liderul deputaților PNL.

În opinia liberalilor, "nu se respectă prevederea constituțională din art. 77 alin. 3 care spune că o lege cu modificări, în urma reexaminării, se supune din nou votului, ori al Camerei, ori al plenului reunit al celor două Camere".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ