CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului privind formularea recursului în casaţie

| 21 iun, 14:28

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis marţi excepţia de neconstituţionalitate înaintată de Avocatul Poporului privind formularea recursului în casaţie.

"S-a admis (excepţia - n.r.), textul este neconstituţional, pentru că încalcă accesul la justiţie, condiţionându-te de avocat pentru formulare, susţinere", a declarat judecătorul CCR Tudorel Toader, după şedinţa Curţii. 

Pe 11 noiembrie 2015, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională a României cu excepţia de neconstituţionalitate referitoare la art. 436 alin. (2), art. 439 alin. (4) indice 1 teza întâi şi art. 440 alin. (1) şi (2) din Codul de procedură penală. 

În opinia Avocatului Poporului, formularea recursului în casaţie numai prin intermediul unui avocat care poate pune concluzii în faţa instanţei supreme, sub sancţiunea restituirii sau respingerii cererii, este neconstituţională. 

Avocatul Poporului susţinea că aceste prevederi contravin unor dispoziţii din Legea fundamentală, unor prevederi din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice şi din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. 

Avocatul Poporului sublinia că accesul liber la justiţie reprezintă facultatea fiecărei persoane de a se adresa unei instanţe judecătoreşti pentru apărarea drepturilor sale sau valorificarea intereselor ei legitime. 

Potrivit AP, prin instituirea obligativităţii formulării recursului în casaţie, printr-un avocat care poate pune concluzii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ca o condiţie de admisibilitate a exercitării căii de atac, legiuitorul a limitat accesul liber la justiţie, aspect care se constituie într-o veritabilă intervenţie a statului în configurarea şi structurarea acestui drept fundamental. 

Obligaţia formulării cererii prin avocat în etapa procesuală a recursului în casaţie este, în opinia Avocatului Poporului, o condiţie "excesivă". Astfel, se impune inculpatului, părţii civile şi părţii responsabile civilmente o sarcină excesivă, de natură să producă un dezechilibru în defavoarea justiţiabilului, în sensul că acesta trebuie să suporte costurile (plata avocatului) sau sancţiunile procedurale (respingerea sau restituirea pe cale administrativă a cererii), după caz, explica Avocatul Poporului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ