CCR a declarat NECONSTITUŢIONAL un articol din Codul de procedură penală

| 07 apr, 17:03

 

Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale prevederile articolului 488, alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală.

 

CCR a dezbătut, marți, excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 488 alin. (1) și (2) din Codul de procedură penală, conform cărora: „(1) Împotriva sentinţei pronunţate potrivit art. 485, procurorul şi inculpatul pot declara apel, în termen de 10 zile de la comunicare. (2) Împotriva sentinţei prin care acordul de recunoaştere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul şi cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat neconstituționalitatea dispozițiilor art. 488 alin. (1)-(4) din Codul de procedură penală conform cărora: „(1) Împotriva sentinţei pronunţate potrivit art. 485, procurorul şi inculpatul pot declara apel, în termen de 10 zile de la comunicare. (2) Împotriva sentinţei prin care acordul de recunoaştere a fost admis, se poate declara apel numai cu privire la felul şi cuantumul pedepsei ori la forma de executare a acesteia. (3 ) La soluţionarea apelului se citează inculpatul. (4) Instanţa de apel pronunţă una dintre următoarele soluţii:

Citeşte şi: Augustin Zegrean, despre cazul Șova: Nu ținem cont de modificările făcute ulterior

a) respinge apelul, menţinând hotărârea atacată, dacă apelul este tardiv sau inadmisibil ori nefondat;

b) admite apelul, desfiinţează sentinţa prin care acordul de recunoaştere a fost admis numai cu privire la felul şi cuantumul pedepsei sau la forma de executare a acesteia şi pronunţă o nouă hotărâre, procedând potrivit art. 485 alin. (1) lit. a), care se aplică în mod corespunzător;

c) admite apelul, desfiinţează sentinţa prin care acordul de recunoaştere a fost respins, admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei, dispoziţiile art. 485 alin. (1) lit. a) şi art. 486 aplicându-se în mod corespunzător”, precum și soluția legislativă cuprinsă în art.484 alin.(2) din Codul de procedură penală potrivit căruia „(2) Instanţa se pronunţă asupra acordului de recunoaştere a vinovăţiei prin sentinţă, în urma unei proceduri necontradictorii, în şedinţă publică, după ascultarea procurorului, a inculpatului şi avocatului acestuia, precum şi a părţii civile, dacă este prezentă”.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanțelor care au sesizat Curtea Constituțională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
09 apr, 13:47
FIX-PIX
......o singurã datã a zis ex-bãsescu un adevãr: cã îi este SILÃ de procurori shi judecãtori......n-ar fi zis dacã ãshtia nu i-ar fi întors spatele.......dar rãposatu' ex-bãsescu shi-a terminat mandatele prin care a distrus ROMÂNIA, a transformat-o într-o "românica"......iar jegurile de procurori shi judecãtori pe care el i'a numit , au rãmas în functzii...ei au schimbat doar "macazu'..."...au rãmas aceleashi specimene abjecte.......au falsificat alegerile, au falsificat referendumul, au falsificat legislatzia, au falsificat tot ce au putut în interesul lor shi al "politrucilor" care i-au numit în functzii.......la totzi ROMÂNII le este SILÃ de ei.......k'lohannis a plecat în vacantzã în insula nababilor (Madeira) sã vândã ceea ce a rãmas nevândut din "românica"......ROMÂNII nu shtiu asta , cã dacã ar shti l-ar linsha la înapoiere.......el vinde ce n-au reushit sã vândã celelalte specimene abjecte dinaintea lui: ili'escu, constantin'escu, bãs'escu......între actuala Uniune Europeanã shi fosta Uniune Sovieticã nu este nici o diferentzã de "interese".....ce a fãcut fosta US face acum acuala UE, dar mai grav : cu actuala UE, ROMÂNIA a pierdut 5 milioane de ROMÂNI; 900.000 de case au rãmas pustii; fabricile sunt distruse peste 95%, spitalele shi sholile româneshti peste 50% au fost desfiintzate; locuri de muncã nu sunt,salarii nu sunt; pensii nu sunt; existã sãrãcie, foamete, jale în sufletele ROMÂNILOR .......dar existã politruci shi justitziari putrezi de bogatzi , care au furat ,au tâlhãrit ROMÂNIA shi ROMÂNII din '89 pânã în prezent protejatzi de UE........asta este UE cea adevãratã........ROMÂNII trebuie sã se pregãteascã ...vine URGIA.....în 2016 sã-shi ascundã copiii shi bãtrânii unde cred ei pânã trece URGIA .......armele vor vorbi........CURÃTZENIA generalã trebuie fãcutã shi neam de neamul celor care au distrus ROMÂNIA nu va rãmâne.........

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ