CCR: Mai multe prevederi din Regulamentul Senatului sunt neconstituționale

| 28 iun, 17:56

Plenul Curții Constituționale a admis marți, cu unanimitate de voturi, o sesizare de neconstituționalitate referitoare la unele prevederi cuprinse în două articole din Regulamentul Senatului, formulată de 25 de senatori.

"În urma deliberării, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea de neconstituționalitate formulată și a constatat că dispozițiile art. 89 alin. (8) pct. 2 liniuța 13 și art. 146 alin. (5) teza întâi, alin. (8), (10) și (11) din Regulamentul Senatului sunt neconstituționale", se precizează într-un comunicat al CCR transmis AGERPRES.

Prevederea de la articolul 89 declarată neconstituțională se referă la faptul că "Senatul ia în dezbatere și adoptare, în calitate de Cameră decizională, proiectele de lege și propunerile legislative adoptate de Camera Deputaților, la sesizarea acesteia, inclusiv cele referitoare în domeniile stabilite la art. 75 din Constituția României, republicată", inclusiv domeniul prevăzut de articolul 123 alineatul 3 din Legea fundamentală, unde se precizează că "atribuțiile prefectului se stabilesc prin lege organică".

CCR a constatat că sunt neconstituționale și mai multe prevederi ale articolului 146 din Regulamentul Senatului, care se referă la procedura de urmat în cazurile excepțiilor ridicate în fața instanțelor judecătorești sau de arbitraj comercial privind neconstituționalitatea unei legi, ordonanțe ori dispoziții dintr-o lege sau dintr-o ordonanță în vigoare, "care are legătură cu soluționarea cauzei în orice fază a litigiului și oricare ar fi obiectul acestuia".

Plenul CCR a respins totodată, ca neîntemeiată, sesizarea de neconstituționalitate referitoare la dispozițiile art. 89 alin. (8) pct. 2 liniuța 14, art. 146 alin. (5) teza a doua și art. 150 din Regulamentul Senatului, constatând că acestea sunt constituționale în raport cu criticile formulate, în timp ce sesizarea de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 151 alin. (1), (2) și (7) din Regulamentul Senatului a fost respinsă ca inadmisibilă.

Printre sesizările respinse se numără și cea referitoare la articolul 150 din Regulamentul Senatului, care prevede că "Senatul are dreptul să ceară punerea sub urmărire penală a membrilor Guvernului, potrivit dispozițiilor Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările ulterioare".

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie și se va comunica Senatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ