CCR: Premierul nu poate impune Parlamentului sau preşedintelui o anumită persoană pentru funcţia de ministru

| 26 mar, 2014

Curtea Constituţională a României (CCR) precizează că prevederea potrivit căreia şeful statului nu poate refuza propunerea prim-ministrului de revocare şi numire a unor membri ai Guvernului este 'lipsită de logică juridică' întrucât premierul nu poate impune o anumită opţiune cu privire la persoanele care vor ocupa funcţia de ministru nici Parlamentului, şi nici preşedintelui.

CCR a publicat miercuri motivarea deciziei privind proiectul de revizuire a Legii fundamentale, documentul având peste 200 de pagini.

Astfel, Curtea recomandă reformularea dispoziţiilor articolului 85, alin. 3 indice 1 în sensul în care preşedintele României poate refuza propunerea prim-ministrului de numire a unor membri ai Guvernului pentru neîndeplinirea condiţiilor legale.

Potrivit judecătorilor Curţii, propunerea de modificare a articolului 85 'ignoră' rolul Parlamentului în procedura de numire a miniştrilor.

'Propunerea de revizuire a dispoziţiilor art. 85 devine lipsită de logică juridică prin introducerea alin. 3 indice prim, care prevede interdicţia preşedintelui României de a refuza propunerea prim-ministrului de numire a unor miniştri. Mai mult, între momentul formulării propunerii şi momentul numirii în funcţie a ministrului se desfăşoară audierea candidatului în comisiile de specialitate ale Parlamentului în scopul verificării condiţiilor corespunzătoare funcţiei, astfel că dispoziţiile alin. 3 indice prim ignoră şi rolul Parlamentului în procedura de numire a miniştrilor', mai arată documentul citat.

Judecătorii Curţii atrag atenţia că 'autorităţile statului au obligaţia constituţională de a-şi exercita cu bună-credinţă şi în spiritul colaborării loiale competenţele pe care Legea fundamentală le stabileşte în sarcina fiecăreia'.

Tag-uri: ccr, ministru, Premierul
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ