Ce aduce nou 1 septembrie: TVA mai mic la pâine, accize mai mari la alcool şi la produsele de lux

| 31 aug, 2013

De la 1 septembrie intră în vigoare măsura privind reducerea TVA la 9% pentru produsele de panificaţie. Însă sunt majorate accizele pe produsele care intră la categoria „de lux”, precum bijuteriile din aur şi platină, confecţiile din blană, armele de vânătoare şi maşinile de teren. De asemenea, vor creşte accizele la băuturile spirtoase.

Guvernul dă asigurări că acestea sunt singurele modificări de taxe pe care le au în vedere până la sfârşitul anului. Majorarea accizelor la produsele de lux este necesară pentru a compensa reducerea TVA la pâine, a declarat premierul Victor Ponta. Scăderea TVA la 9% nu înseamnă neapărat şi ieftinirea produselor de panificaţie. O spune chiar ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, potrivit căruia “obiectivul major nu este de a scădea imediat preţul, ci de a reduce evaziunea fiscală”. Din calculele oficialilor de la Finaţe, evaziunea fiscală ajunge pe anumite segmente şi până la 80%, iar prin reducerea TVA la 9% evaziunea s-ar reduce cu 30%.

De la 1 septembrie, cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele categorii de produse: toate sortimentele de pâine, precum şi următoarele specialităţi de panificaţie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzeluţe şi împletituri. De asemenea, TVA redus se va plăti şi pentru făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară.

Măsura aduce o scădere a încasărilor la bugetul de stat cu circa 250 milioane de lei. Din calculele executivului, suma ar urma să fie recuperată din impozitarea anumitor produse de lux. De exemplu, pentru bijuteriile din aur şi platină se vor plăti accize între 1 şi 2 euro pe gram, iar pentru confecţiile din blănuri accizele ajung chiar şi la 1.200 de euro, în funcţie de preţul de vânzare al produsului. De exemplu, pentru o haină de blană de 2.500 euro, se va plăti un impozit suplimentar de 200 de euro. Autoturismele de teren, dar şi armele de vânătoare sunt de asemenea, de la 1 septembrie, produse accizabile. Pentru produse precum cafeaua sau berea, accizele rămân neschimbate. De menţionat că plătitorii de accize pentru produsele amintite sunt operatorii economici care produc, achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă astfel de produse.

Tag-uri: accize
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ