Ce alegem? 5,5% pe veniturile din pensii sau 5,5% pe veniturile suplimentare din chirii?

| 15 aug, 2013

Returnarea sumelor încasate ilegal de fostele guverne de la pensionari a fost una din primele măsuri pe care guvernul condus de Victor Ponta le-a întreprins, odată ajuns la Palatul Victoria, măsură cu care președintele Traian Băsescu a declarat public că nu este de acord, deși exista o decizie a CCR în acest sens.

În cadrul primei apariții televizate după mult mediatizatul concediu în Statele Unite ale Americii, premierul Victor Ponta a ținut să infirme informațiile apărute în presă cu privire la introducerea de noi taxe și impozite, afirmând că singurele astfel de măsuri cuprinse în scrisoarea de intenție către FMI sunt măsuri compensatorii, pentru a suplini scăderea TVA la pâine și eliminarea CASS de 5,5% pentru pensii, CASS declarat de altfel neconstituțional de CCR.

Returnarea sumelor încasate ilegal de fostele guverne de la pensionari a fost una din primele măsuri pe care guvernul condus de Victor Ponta le-a întreprins, odată ajuns la Palatul Victoria, măsură cu care președintele Traian Băsescu a declarat public că nu este de acord, deși exista o decizie a CCR în acest sens.

Potrivit premierului Ponta, plata contribuțiilor la asigurările de sănătate de către persoanele fizice care obțin venituri din chirii a fost solicitată de Comisia Europeana, fiind de altfel o măsură aflată în vigoare în toată Europa. Ministerul de Finanțe a comunicat, de asemenea, că introducerea CASS în cazul veniturilor obținute din chirii de către persoanele fizice „are în vederea lărgirea bazei de contribuție, reprezentând un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuţiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obţin venituri şi din alte surse decât cele de natură salarială”. Așadar, guvernul a ales să introducă CASS la chirii, pentru a îi „scăpa” pe pensionari.

În acest context, trebuie să ne amintim declarațiile președintelui Băsescu, cu ocazia vizitei șantierului autostrăzii Nădlac-Arad. Băsescu s-a aflat într-o gravă eroare, neștiind exact cum stă treaba cu acest CASS. Atunci, președintele a afirmat că multe firme „trăiesc” din închirierea spațiilor și vor fi afectate de această măsură. Traian Băsescu nu avea nicio idee că nu este vorba de proprietățile închiriate de societățile comerciale, ci de persoanele fizice.

Spre deosebire de pedeliști, care au tăiat de la toată lumea, iată că USL are o abordare de genul „Robin Hood”, preferând să ia de la cei bogați, pentru a-i scuti pe cei săraci. Până la urmă, cei care își permit produse de lux sau au mai multe proprietăți pe care le închiriază, nu vor fi la fel de afectați de creșterea accizelor, respectiv introducerea CASS de 5,5%, precum pensionarii.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ