Ce crede Cotroceniul despre construirea moscheii de la București

| 31 mar, 10:48

Președinția nu respinge ideea construirii moscheii de la București deoarece oferă mai multe garanții de securitate, au afirmat surse din Administrația Prezidențială.

"Nu respingem ideea unei moschei la București pentru că oferă mai multe garanții de securitate. (...) Momentul este prost din cauza contextului privind imigranții și terorismul", au declarat sursele, citate de Agerpres.

De la Năstase, Băsescu, Ponta, la Iohannis

Sursele de la Cotroceni au precizat că în 2004 fostul premier turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut omologului său român de la acea dată Adrian Năstase un teren pentru construirea unei moschei. Năstase a fost de acord, însă i-a cerut la schimb un teren pentru construirea unei biserici la Istanbul, menționează sursele citate. "Biserica Ortodoxă Română nu a primit foarte bine ideea unei biserici românești la Istanbul și a propus construirea unui lăcaș mai mic, de genul unei capele sau al unui centru de pelerinaj", au arătat sursele.

După acest moment, autoritățile turce și-au dat acordul pentru construirea unei biserici și au identificat șase terenuri necentrale în Istanbul pentru ridicarea ei, însă autoritățile române nu au ales locul.

Sursele citate reamintesc că, în 2011, fostul președinte Traian Băsescu s-a întâlnit cu Erdogan și și-a dat acordul cu privire la construirea moscheii la București, iar în 2015 Guvernul condus de Victor Ponta a adoptat hotărârea prin care a fost alocat un teren în zona Romexpo pentru construirea moscheii. "Băsescu știa foarte bine ce înseamnă un angajament în numele statului", au afirmat sursele din Administrația Prezidențială.

Recent, pe 23 martie, în contextul vizitei pe care Klaus Iohannis a efectuat-o în Turcia, președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a afirmat că ridicarea unei moschei la București ar fi "expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări".

"În momentul de față, colegii noștri lucrează pentru a obține autorizațiile. Avem și un proiect definitivat, dar în momentul de față vrem să-l dezvoltăm", a spus Erdogan.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a spus: "S-a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. Chestiunea e de competența primăriei".

Sursele de la Cotroceni susțin că președintele Iohannis nu putea să se dezică, în cazul moscheii, de angajamentele luate de statul român prin cei mai înalți reprezentanți ai săi de trei ori în ultimii ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ