Ce fel de cafea preferă românii

| 15 noi, 2013

Românii încă preferă cafeaua la ibric şi doar 11% dintre consumatorii de cafea aleg să cumpere expresoare de cafea cu capsule, conform unui sondajul realizat de TNS CSOP.

Potrivit cercetării, în prezent, 3 din 4 români consumă cafea ambalată, în principal cafea măcinată, preparată la ibric.

Analizând profilul cumpărătorilor de cafea comparativ cu cei care nu cumpără acest produs, autorii sondajului au realizat profilul cumpărătorului de cafea ambalată, care este mai degrabă o femeie decât un bărbat, între 30 şi 45 ani, căsătorită, având un venit pe familie între 1500 şi 3000 de lei.

Consumatorii de cafea preferă să îşi înceapă ziua cu o cafea măcinată servită acasă, înainte de a pleca la serviciu/ la şcoală, după care aproape jumătate dintre ei preferă un 'boost' de energie constând într-o cafea, cel mai adesea măcinată, servită la locul de muncă/ la şcoală. 

Pentru o mai bună înţelegere a comportamentului de consum, consumatorii au fost segmentaţi în consumatori 'heavy' şi consumatori 'medium/ light' . 

Consumatorii 'heavy' reprezintă 90% din consumatorii de cafea, preferând cafeaua turcească, preparată la ibric, cu care îşi încep ziua - acasă sau la serviciu. Manifestă o puternică loialitate faţă de marca preferată. Pe de altă parte, consumatorii 'medium/ light' sunt mai 'vulnerabili' atunci când nu găsesc marca preferată în magazin, orientându-se către mărcile disponibile. 

Datele cercetării mai arată că, atât acasă cât şi la serviciu/şcoală, majoritatea românilor preferă să consume cafea turcească/ la ibric. Aceasta este urmată de cafeaua la filtru, consumată preponderent la serviciu/şcoală.

În ceea ce priveşte expresoarele, circa 7% din totalul consumatorilor de cafea intervievaţi au declarat că deţin astfel de aparate, toţi fiind consumatori 'heavy' , lucru ce ilustrează că, deşi sunt conservatori în ceea ce priveşte marca preferată, sunt deschişi la adoptarea unor noi soluţii de preparare a popularei băuturi. 

Există un segment de 11% dintre consumatorii de cafea, care manifestă interes pentru a achiziţiona un expresor cu capsule, în principal pentru o preparare mai rapidă a cafelei, dar şi pentru a obţine un gust deosebit faţă de cafeaua consumată în prezent. Consumatorii de cafea care declară că intenţionează să achiziţioneze un expresor cu capsule preferă în proporţie mai mare sortimente de cafea precum espresso sau cafea 3 în 1.

Ca bariere pentru achiziţia unui expresor cu capsule, consumatorii menţionează în primul rând costul ridicat al aparatelor de acest tip, vorbind însă într-o proporţie mult mai mică despre costul capsulelor. De asemenea, cei care nu intenţionează să achiziţioneze un expresor cu capsule invocă, în afară de preţ, temerea că metoda aceasta de preparare ar putea altera gustul cafelei, acesta fiind diferit de gustul cafelei preparate tradiţional. 

Sondajul a fost realizat în perioada iunie-iulie 2013 la nivel naţional, în rândul populaţiei de peste 18 ani din România, folosind un eşantion de 1.125 de persoane, cu o marja de eroare de ±2,9%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ