Ce gaură uriaşă aduce în buget impozitul pe gospodărie. "Nu scăpăm de im­po­zitarea progresivă"

| 20 apr, 19:54

Impozitarea veniturilor („pe gospodărie") cu 10% din 2018 va însemna un gol în vistieria statului de cel puţin 10 miliarde de lei anual, fără a lua în calcul cheltuiala cu „consultanţii fiscali". Economiştii se aşteaptă ca PSD să introducă impozitarea progresivă pentru a acoperi pierderile, potrivit Realitatea.net.

„Finanţele nu au cum să compenseze o astfel de cădere de venituri decât dacă merg pe trepte de impozitare. De fapt, PSD a avut mereu în minte trecerea la o im­po­zitare progresivă şi, foarte pro­babil, va încerca să o aplice în viitor", comen­tează economistul Aurelian Dochia.

Veniturile în România sunt preponderent salariale, iar în 2016, la un impozit de 16%, bugetul general consolidat a adunat din „impozitul pe salarii şi venit" 27,7 miliarde de lei.

Gabriel Biriş, consultant fiscal şi fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, în guvernul Cioloş, crede că reducerile consecutive de taxe pot duce statul la faliment: “Bugetul nu poate fi ţinut cu atâtea tăieri de taxe şi creşteri salariale. Zece miliarde în plus la salarii, opt miliarde în plus la pensii şi minus zece miliarde la impozitul pe venit. Peste cele 24 care lipsesc de la buget astăzi. Iar deficitul nu este făcut pentru investiţii în România. Din păcate azi mâncăm banii copiilor noştri".

Cu ce va compensa Finanţele această pierdere?

Singura explicaţie oficială este cuprinsă în programul de guvernare şi sună aşa: „Impactul bugetar al aplicării acestor măsuri, de la 1 ianuarie 2018, va fi amortizat în primul an şi jumătate, în special ca urmare a creşterii numărului de salariaţi, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul reducerii contribuţiilor în 2014, când după un an de zile, deşi Consiliul Fiscal prognoza o scădere a veniturilor din contribuţii in 2015, de peste 3,2 mld. lei, în realitate acestea au crescut cu 65 mil. lei".

Economiştii cred însă că singur acest lucru nu este de ajuns şi că, în perspectivă, ne putem aştepta la revenirea la impozitul progresiv, care este însă şi costisitor şi greu de administrat, scrie ZF.ro.

„Promisiunea cu cei 35.000 de consultanţi fiscali este o fantezie, pentru că aceştia nu ar putea să proceseze datele tuturor gospodăriilor din România (7 mil. gospodării, potrivit recensământului din 2011 – n.red.). Mai am încă speranţa că-şi vor da seama de o astfel de aberaţie şi vor renunţa", comentează Aurelian Dochia.

Potrivit lui Gabriel Biriş, dacă fiecare ar fi să-şi plătească impozitul pe venit iar el să nu mai fie reţinut la sursă, problema va deveni şi una socială: "În momentul de faţă avem circa 300.000 de firme care au angajaţi şi care plătesc cele 24 de miliarde de lei (impozitul pe salarii – n.red.). În momentul în care administrezi 300.000 de firme ANAF are nişte costuri. În momentul în care vom avea şapte milioane de gospodări care vor plăti impozitul, costurile vor creşte proporţional. Pe de altă parte apare şi o problemă socială. Din păcate foarte mulţi români trăiesc la limita subzistenţei nu vor pune bani deoparte şi vor cheltui toţi banii care le intră în buzunar. Anul viitor o să vină impozitul pe 12 luni. De unde vor plăti? Se duc la cămătari?"

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ