Ce-i aşteaptă pe agricultori din punct de vedere meteo în 2014

| 20 dec, 2013

Anul acesta a fost un an agricol de excepţie, cu producţii record la hectar ce ne-a permis să ne plasăm pe cele mai înalte poziţii în clasamentele Uniunii Europene. Economica.net spune ce şanse exista ca şi 2014 să fie un an foarte bun pentru agricultură.

Numai dacă vorbim despre cultura de porumb de anul acesta, estimările indică o producţie de circa 11,3 milioane de tone, adică dublu faţă de anul trecut, iar dacă coroborăm producţia de cereale cu cea de oleaginoase se ajunge la aproximativ 24 de milioane de tone, cu aproape 70% mai mult decât în 2012, an în care seceta "a pârjolit" recoltele până la un nivel de numai 14 milioane de tone. Întrebaţi de ECONOMICA.NET, oficialii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au realizat o predicţie cu privire la anul agricol 2014, pe baza datelor care se cunosc în momentul da faţă.

Cât grâu vom avea în 2014

"La acest moment putem spune doar că rezerva de umiditate la intrarea în repusul vegetativ al culturilor de grâu de toamna (1 decembrie 2013) se situează în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim la scara întregului teritoriu agricol al ţării. Estimările de la ECMWF pentru lunile ianuarie-februarie 2014 indică valori lunare de precipitaţii în general apropiate de mediile climatologice. În acest context putem anticipa că la sfârşitul lunii februarie 2014, rezerva de apă să înregistreze valori favorabile pe majoritatea suprafeţelor agricole. La desprimăvărare (1 martie 2014) însă, starea culturilor de toamna va depinde foarte mult de evoluţia condiţiilor din aceasta iarnă", au declarat pentru ECONOMICA.NET Elena Mateescu.

Mai multe detalii puteţi citi aici.

Tag-uri: anm, Elena Mateescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ