Ce riscă rockerii care fac „headbanging”? Cercetătorii au descoperit un pericol grav, puţin cunoscut

| 06 iul, 2014

Muzica Rock. Headbanging-ul, genul de dans care constă în mişcări violente ale capului sincronizate cu muzica rock/ heavy metal, poate fi periculos pentru sănătate, provocând hematoame, potrivit unui studiu publicat vineri în revista The Lancet şi citat de AFP.

Deşi headbanging-ul este considerat în general inofensiv, medicii germani au raportat cazul unui bărbat în vârstă de 50 de ani care a dezvoltat un hematom pe creier, în ianuarie 2013, la patru săptămâni de la participarea acestuia la un concert al trupei heavy metal britanice Motörhead.

Pacientul s-a plâns de migrene violente, care s-au agravat de la o zi la alta.

Medicii i-au descoperit un hematom subdural (o hemoragie traumatică ce constă în acumularea de sânge între foiţele arahnoide şi dure ale meningelui, cauzând compresie locală sau generalizată a creierului), pe care l-au tratat prin trepanaţie - procedură chirurgicală care implică perforarea craniului pentru extirparea tumorilor şi eliminarea cheagurilor de sânge.

Hematoamele subdurale se formează de obicei în urma traumatismelor craniene şi poate apărea la mai multe săptămâni de la şoc. Hematoamele provoacă o comprimare treptată a creierului.

Presa medicală a raportat trei cazuri similare atribuite headbanging-ului în ultimii ani, iar unul dintre pacienţi a şi decedat în urma unui hematom subdural acut.

"Însă incidenţa ar putea fi mai ridicată, pentru că simptomele acestui tip de traumatism sunt adesea neobservate din punct de vedere clinic, constând mai ales în dureri de cap moderate, care dispar spontan", spune medicul Ariyan Piradesh Islamian, de la şcoala medicală din Hanovra.

Headbanging-ul a mai fost asociat cu alte tipuri de afecţiuni, precum traumatismele cervicale, disecţia arterei carotide şi fractura celei de-a doua vertebre cervicale.

Există mai multe tipuri de headbanging, cel mai curent constând în mişcarea sacadată a capului de sus în jos. Printre alte tipuri de headbangig se numără rotirea capului şi mişcarea sacadată stânga-dreapta pe ritmurile muzicii rock.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ