Ce scrie presa straină despre investițiile în economia romanească

| 12 iul, 2013

În timp ce premierul cabinetului din ”umbră” al PDL se plânge că guvernul nu a luat măsurile necesare pentru dezvoltarea economiei și sprijinirea investitorilor, presa străină laudă oportunitățile de afaceri oferite de România.

Astfel, într-un articol publicat miercuri, ziarul francez Liberation spune despre povestea unei mici afaceri pornite pe melagurile mioritice de parizianul Just Benayache și soția sa. Cei doi s-au înființat în 2009 o făbricuță, în care produc gemuri din fructe locale. În prezent, cuplul şi-a creat propria marcă, ”Aromele lui Yveline”, şi nu doreşte să se întoarcă în Franţa, unde rata şomajului a explodat. Circa 30.000 de borcane cu gemurile lor sunt livrate în fiecare an marilor hoteluri bucureştene sau vândute pe piaţa locală.

Interesant este că, spre deosebire de domnul Predoiu, care consideră că guvernul a făcut prea puține pentru a ajuta IMM-urile, Just Benayache este foarte mulțumit de cum evoluează lucrurile în România. Astfel, întrebat cum vede viitorul afacerii sale, întreprinzătorul francez răspunde că, după câţiva ani dificili, ”se vede capătul tunelului”, semn că politicile guvernamentale de sprijinire a micilor afaceri i-au fost de un real folos domnului Benayache și fabricii sale. Ba mai mult, bazându-se probabil inclusiv de la propria experiență, omul de afaceri se declară încrezător în redresarea economiei românești.

Același articol din Liberation face trimitere și la experiența pozitivă în România a Carrefour, al cărui director de marketing remarcă faptul că piața românească este în plină expansiune, dar și la succesul înregistrat de Renault prin preluarea uzinelor Dacia. În încheiere, este citată opinia exprimată de Gilles Humbert, directorul Dalakia România, filială a Veolia care gestionează sistemele de încălzire din trei orașe: ”Cu 20 de milioane de locuitori şi dispunând de propriile sale resurse de petrol şi gaze (...), România oferă oportunităţi deosebite”.

Despre aceste oportunități vorbește și un articol publicat de această dată peste Canalul Mânecii, în săptămânalul Sunday Express. În opinia autorilor, în perioada următoare, Bucureștiul se va concentra pe atragerea de investiții străine cu precădere în energie, resurse naturale, industrie și infrastructură. Sunday Express subliniază că România „ar putea deveni liderul producției de aur din Europa, dacă va da undă verde investiției de două miliarde de euro plănuite în mina transilvăneană de la Roșia Montană”. Articolul mai remarcă descoperirea unor rezerve semnificative de gaze de șist, care au atras imediat atenția Chevron, dar și a altor companii occidentale. Concluzia articolului este aceea că România poate fi o țintă atractivă pentru companiile britanice, care nu ar trebui să rateze ”oportunitățile de business solide” oferite de țara noastră.

De unde se poate trage concluzia că, privite de la Paris sau de la Londra, situația și perspectivele economiei românești se văd mult mai clar decât le vede Cătălin Predoiu, de la București. Așa că poate nu i-ar strica domnului premier ”din umbră” să studieze un picuț presa străină pentru a se informa despre cum stau în realitate lucrurile în România.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ