Ce se întâmplă cu gustul mâncării într-o încăpere plină de fum de ţigară

| 30 apr, 2014

"Romania nefumatoare!" este un proiect initiat de cateva zeci de bucatari profesionisti, gastronomi si bloggeri culinari, care propun ca in restaurante sa nu se mai fumeze. Argumentul lor tine si de perceptia asupra bucatelor, a vinului sau a cafelei.

Pentru fumatori, dar si pentru cei care stau mult in incaperi unde se fumeaza, gustul preparatelor devine mai fad. Iar promotorii localurilor unde fumatul este interzis spun ca afacerile nu sunt in pericol daca patronii impun aceasta regula, lucru dovedit in tarile europene civilizate.

Un experiment al Universitatii din Salonic a demonstrat ca dupa cativa ani forma papilelor gustative ale fumatorilor se modifica. Practic, se atrofiaza si se vascularizeaza mai prost, ceea ce inseamna ca si gustul autentic al mancarurilor e mai slab perceput. Acelasi fenomen apare insa si la nefumatorii care mananca des in locuri poluate cu fum.

“In decurs de 5 luni am avut doar 4 clienti fumatori care n-au mai vrut sa intre”, spune Alina Abalaru, managerul unui restaurant.

In Romania sunt peste 5 milioane de fumatori declarati. Asa ca o astfel de propunere nu avea cum sa nu fie contestata.

Fumatorii nu au de ce sa se simta discriminati, e vorba doar de a respecta drepturile si sanatatea nefumatorilor”, explica Ionut Oprea, membru “Romania culinara”.

Experienta altor state in care localurile fara fum sunt majoritare arata ca, in decurs de un deceniu, afacerea restaurantelor si a cafenelelor unde fumatul este strict interzis nu a avut de suferit.

Regula este aceeasi in tot lantul nostru, cafeaua are nevoie de un mediu foarte echilibrat si curat ca sa-si pastreze proprietatile”, spune si Cezara Cartes, specialist in marketing.

In prezent, in Romania exista peste 30 de restaurante unde nu ai voie sa-ti aprinzi tigara.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ