Ce se va întâmpla cu cetăţenii români din Siria în cazul unei intervenţii militare

| 09 sep, 2013

Cristian Diaconescu, şeful Cancelariei prezidenţiale, a spus că Ministerul afacerilor Externe s-a organizat bine în facilitarea plecării cetăţenilor români din Siria, însă, numărul acestora este relativ mic. În plus, atitudinea prudentă şi "o anumită capacitate de dialog" cu autorităţile de la Damasc au generat românilor din această ţară "o oarecare protecţie".

„(MAE – n.r.) A pus în mișcare toate formulele și mecanismele de organizare pentru facilitarea plecării românilor care vor să se refugieze din Siria. Temerea este că, dacă vor începe activitățile militare, interesul de a pleca va fi mult mai mare invers proporțional cu capacitatea instituțională a României de a-i extrage. Mesajele în legătură cu analizarea foarte clară de fiecare parte a situație au fost transmise de un an, un an și ceva. Din păcate, dezinteresul față de evoluțiile internaționale de multe ori poate genera probleme. M-aș bucura foarte mult ca cei care doresc să plece să ia cât mai rapid această soluție pentru că mijloacele de a le facilita eventuala plecare devin din ce în ce mai puține”, a spus Cristian Diaconescu, șeful Cancelariei prezidențiale, în cadrul unei emisiuni de la Digi24.

Întrebat de ce nu ar vrea românii să plece, Cristian Diaconescu a răspuns că până acum aproximativ 200-300 de persoane au apelat la repatrierea din Siria și că cetățenii români fac parte acolo din familii numeroase, iar acest lucru ar îngreuna plecarea lor din această țară.

„Și protecția autorităților române chiar în condiții de război civil a fost destul de prezentă, destul de activă, motiv pentru care foarte puțini români au avut de suferit în timpul războiului civil. Poveștile sunt multe și sunt individuale. O anumită atitudine prudentă și o anumită capacitate de dialog cu autoritățile de la Damasc, dar și cu reprezentanții opoziției din Siria, au generat o oarecare protecție în ceea ce-i privește pe români. Nu s-au simțit chiar atât de amenințați, cum a fost cazul cu alte categorii”, a mai spus șeful Cancelariei prezidențiale.

Președintele Traian Băsescu a îndemnat în mai multe rânduri la prudență în chestiunea Siriei, iar la începutul acestei luni afirma că există o problemă legat de prezența cetățenilor români pe teritoriul Siriei, aceștii nefiind grupați.

Potrivit estimărilor misiunii diplomatice a României din această ţară, numărul deținătorilor de pașaport românesc pe teritoriul sirian se situează la aproximativ 12-14.000.

Ministerul român de Externe a pus la dispoziţia cetăţenilor români afectaţi de actuala situaţie din Siria, un număr de telefon – +40.21.319.21.37 – din cadrul Departamentului Consular – apelabil 24/24h. Linia telefonică este dedicată solicitărilor de sprijin şi informaţii consulare specializate.

În doi ani și jumătate de când durează războiul civil în Siria, numărul copiilor refugiați din această țară a ajuns la un milion. Cei mai mulți dintre trăiesc acum în Liban, Iordania, Turcia, Irak sau Egipt, obligați de luptele de acasă să își părăsească locuințele.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ