CE SPECTACOL de la FITS a ales Klaus Iohannis

| 19 iun, 16:43

Preşedintele Klaus Iohannis a ales să vadă un singur spectacol din cele 427 de evenimente ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), şi anume "Ultima bandă a lui Krapp", un spectacol regizat de Peter Stein, în limba germană, cu un singur actor, renumitul Klaus Maria Brandauer, care a fost premiat la Cannes şi nominalizat la Oscar, a precizat Adrian Tibu, purtătorul de cuvânt al festivalului, transmite Agerpres.

Preşedintele este aşteptat la spectacol, cu soţia sa, Carmen, dar şi cu alţi câţiva invitaţi ai săi, pentru care a rezervat locuri.

Spectacolul va fi prezentat vineri, de la ora 21,00, la Sala Thalia din Sibiu, unde toate cele 330 de locuri au fost rezervate cu mult timp înainte, acesta fiind considerat unul din spectacolele eveniment al ediţiei din acest an a FITS. Acest spectacol nu este recomandat copiilor sub 12 ani, potrivit organizatorilor.

"Ultima bandă a lui Krapp' este o piesă scurtă într-un act, scrisă de Samuel Beckett (1906-1989) în 1958 şi care a avut premiera în acelaşi an la Royal Court Theatre în Londra, fiind regizată de Donald McWhinnie şi cu Patrick Magee în rolul lui Krapp. Acţiunea are loc în ziua în care Krapp îşi serbează vârsta de 69 de ani: stând acasă, la biroul său, bătrânul scoate din sertar o bandă de magnetofon pe care îşi înregistrase gândurile despre viaţă şi propria persoană cu 30 de ani în urmă - făcea acest lucru în fiecare an, din ziua în care împlinise 24 de ani. Prin intermediul acestor înregistrări Krapp 'separă grâul de neghina' experienţelor şi amintirilor sale. Bărbatul de 39 de ani pe care îl auzim în înregistrare este destul de diferit de cel de pe scenă; amândoi împărtăşesc însă dispreţul faţă de sinele mai tânăr, cel de 24 de ani, şi o poftă de banane. Autorul însuşi a precizat, sarcastic, că rezultatul acestui efort teoric a fost un Krapp bătrân şi obosit, a cărui seară nu se încheie prea bine. Beckett este un cronicar neclintit al deznădăjduirii provocate de existenţa limitată, deşi este şi un adept al încurajării, atunci când este pus în faţa unei profunde dureri emoţionale. Din când în când, Krapp râde cu poftă în timp ce ascultă vechea bandă. Vârsta înaintată îi permite să privească unele lucruri cu ironie", se arată într-un comunicat de presă.

Un invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, actorul de teatru şi film Klaus Maria Brandauer este unul dintre puţinii actori vorbitori de limba germană care au atins faima internaţională. Klaus Maria Brandauer va primi o stea pe Aleea Celebrităţilor vineri, la ora 18,00, şi va fi de asemenea prezent la Gala Celebrităţilor, la ora 19,00, la Sala Thalia. Publicul festivalului va avea pe lângă şansa de a-l admira pe scenă în spectacolul 'Ultima bandă a lui Krapp' şi posibilitatea de a-l întâlni sâmbătă, 20 iunie, de la ora 14,00, la Librăria Habitus.

Sub genericul "ACTOR DE TEATRU - ACTOR DE FILM: ALEGERE IMPOSIBILĂ", George Banu şi Irina Margareta Nistor vor dialoga cu Klaus Maria Brandauer despre rolurile sale din teatru şi despre filmele realizate în studiourile de la Hollywood şi nu numai, despre profesia de actor şi despre ce înseamnă pentru el succesul.

Klaus Maria Brandauer, născut în 1943 este actor, regizor de film şi profesor la Max Reinhardt Seminar în Viena. Aclamat în întreaga lume pentru paleta largă de roluri interpretate atât în film cât şi în teatru, Klaus Maria Brandauer este mai bine cunoscut publicului român pentru rolul principal din filmul 'Mephisto' (1982), pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, precum şi pentru rolul memorabil alături de Meryl Streep în 'Out of Africa', ce i-a adus o nominalizare la Premiile Oscar, pentru Cel mai bun actor în rol secundar.

A colaborat cu Burgtheater Vienna din anul 1972, interpretând numeroase roluri principale: Don Carlos, Ferdinand, Tartuffe, Cyrano de Bergerac, Nathan din piesă lui Lessing şi mai ales Hamlet, de o sută de ori. A jucat timp de 10 ani rolul principal din spectacolul 'Jedermann' la Festivalul de la Salzburg.

După ce a devenit celebru pentru rolul 'Mephisto' în 1982, a mai jucat în filmul James Bond 'Never Say Never Again', apoi în 'Out of Africa', 'White Fang', 'Streets of Gold', 'Rembrandt', 'Introducing Dorothy and Tetro', în regia lui Francis Ford Coppola.

În anul 2007, a jucat rolurile principale în spectacolele lui Peter Stein: 'Wallenstein', 'Oedipus at Colonos' creat pentru Festivalul de la Salzburg şi 'The Broken Jug' la Teatrul Berliner Ensemble. Colaborarea cu Peter Stein a continuat în anul 2013, când Klaus Maria Brandauer a interpretat rolul titular din spectacolul 'Regele Lear' de William Shakespeare, cu premieră la Burgtheater Vienna.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ