Ce spun românii despre victoria lui Macron

| 08 mai, 09:41

Șeful statului român Klaus Iohannis i-a transmis luni un mesaj de felicitare președintelui ales al Republicii Franceze, Emmanuel Macron, în care își exprimă disponibilitatea de a lucra împreună pentru aprofundarea relațiilor româno-franceze și relansarea proiectului european.

„Cu ocazia victoriei dumneavoastră în alegerile prezidențiale din Republica Franceză, doresc să vă adresez, în numele meu personal și al poporului român, cele mai calde felicitări, împreună cu urări de deplin succes în exercitarea înaltelor responsabilități ce v-au fost încredințate. Prin alegerea dumneavoastră, poporul francez s-a pronunțat ferm și clar în favoarea continuării implicării Franței în susținerea proiectului european. România dorește să contribuie, alături de Franța și de celelalte state partenere, la relansarea și aprofundarea acestui proiect esențial, astfel încât să putem oferi mai multă securitate și prosperitate cetățenilor noștri, într-un context marcat de multe provocări și incertitudini”, se arată în mesajul Președintelui României.

Președintele Klaus Iohannis subliniază faptul că Franța este un partener esențial pentru România, iar relațiile dintre cele două țări, clădite pe o istorie comună și pe afinități lingvistice și culturale foarte strânse, au cunoscut în ultimii ani o dezvoltare fără precedent.

„Folosesc acest prilej pentru a vă asigura de întreaga mea disponibilitate de a lucra împreună cu dumneavoastră la aprofundarea relațiilor privilegiate dintre România și Franța, pe baza Parteneriatului Strategic solid existent între țările noastre. Sunt convins că Sezonul cultural comun din 2018-2019 va reprezenta și el o ocazie excelentă pentru a scoate în evidență bogăția și diversitatea relațiilor noastre.”, se mai arată în mesajul Președintelui României.

Candidatul independent de centru Emmanuel Macron a câștigat alegerile preaidențiale din Franța cu peste 66% din voturile valabile, a comunicat ministerul de interne francez luni, la primele ore, după numărarea voturilor a 99,9% din cei 47 de milioane de alegători înregistrați.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, duminică seara, că victoria lui Emmanuel Macron este o veste bună pentru Europa şi pentru România, apreciind că, astfel, a fost descurajat anti-europenismul şi extremismul.

”Felicitări lui Emmanuel Macron pentru victoria istorică la alegerile prezidenţiale din Franţa! Astăzi, cetăţenii francezi descurajează anti-europenismul şi extremismul. Această victorie este o veste bună pentru Europa şi pentru România”, a scris Sorin Grindeanu pe Facebook.

Dacian Cioloș a transmis un mesaj de felicitare pentru președintele ales al Franței, Emmanuel Macron, urându-i succes în ”intenția de a primeni politica franceză”.

”Felicitări, Emmanuel Macron! Și mult succes în intenția de a primeni politica franceză. Victoria aceasta e un bun exemplu că franchețea și onestitatea în exprimare și gândire sunt alternativa la extremism și populism, chiar dacă neîncrederea în societate rămâne încă mare.
Toți cei care susținem proiectul european am primit, aseară, o veste bună”, a scris pe Facebook Dacian Cioloș.

 

Traian Băsescu spune că nou președinte al Franței, Emmanuel Macron, va avea situații foarte dificile de gestionat la începutul mandatului, atât în plan intern, în privința asigurării suportului parlamentar pentru susținerii unui guvern, cât și în ceea ce privește angajamentul său privind reforma la nivelul UE.

"Nimic nou sub soare, era rezultat previzibil. Marea problemă este cum reușește să gestioneze victoria. Adică, în iunie are alegeri pentru Camera inferioară, cea cu care ar trebuie să-și găsească soluțiile politice să susțină un guvern. Problema lui Macron e că nu are un partid, e înființat foarte proaspăt și are puține structuri teritoriale. Există chiar riscul să nu poată depune liste în toată Franța la alegerile care vor fi în iunie", a declarat Băsescu.

Fostul președinte a adăugat că Macron va trebui să-și onoreze promisiunea din campanie legată de reformarea UE, ceea ce nu va fi ușor în contextul actual.

"O altă mare problemă este că unul din angajamentele lui fundamentale în această campanie a fost că va reforma Uniunea Europeană. Ori, aici va avea o mare problemă dacă nu va avea un suport și în Parlamentul francez, pe de-o parte, pe de altă parte trebuie să găsească o direcție comună cu Merkel. Mai ales că transformările UE sunt deja previzibile după Declarația de la Roma. Știm toți că va fi o Europă cu mai multe viteze, cel puțin două: eurozona și statele non euro, dar s-ar putea să fie mai multe cercuri concentrice. Deci, va avea situații foarte dificile de gestionat domnul președinte Macron", a spus Traian Băsescu.

 

Tag-uri: basescu, iohannis, Macron
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ