Ce spun specialiştii despre misteriosul CRATER apărut în Siberia

| 17 iul, 2014

Un elicopter care a survolat regiunea siberiană Yamal (denumire care înseamnă 'capătul lumii') a descoperit un misterios crater de dimensiuni mari, cu diametrul de 80 de metri, a cărui origine este necunoscută, conform USA Today.

Iniţial, scepticii au crezut că imaginile sunt trucate. Acest crater pare să fie desprins dintr-un film SF - o gaură uriaşă în pământ, care pare să coboare până la adâncimi foarte mari. Autorităţile ruse au confirmat însă existenţa craterului şi au trimis deja o echipă de experţi care urmează să-l examineze şi să se pronunţe asupra posibilei sale origini. Cercetătorii care urmează să ajungă la crater fac parte din Academia Rusă de Ştiinţe şi vor lua mostre de sol pentru analize de laborator.

Însă care ar putea fi cauzele care au dus la apariţia craterului? 'Putem susţine cu certitudine că nu este vorba de impactul cu un meteorit. Nu putem oferi alte detalii deocamdată', a comentat un purtător de cuvânt al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă pentru publicaţia Siberian Times.

Citeşte şi: Fenomen absolut INEXPLICABIL. O GAURĂ URIAŞĂ a răsărit în nordul Siberiei - VIDEO

Principala ipoteză privind originea acestui crater susţine că ar fi vorba de un fenomen natural denumit ‘pingo' sau un hidrolacolit, fenomen care se produce atunci când gheaţa formează o peliculă în adâncul solului, susţinând pământul de deasupra. Schimbările climatice ar fi putut produce topirea acestei pelicule de gheaţă, rezultând surparea solului de deasupra sa şi apariţia unui crater.

În acelaşi context s-au făcut auzite mai multe voci care atrag atenţia că acest crater misterios ar putea avea o cauză antropică şi nu naturală. Acest crater a apărut la puţin mai mult de 30 de kilometri distanţă de cele mai importante câmpuri gazifere ale Rusiei, ceea ce conduce la speculaţii cu privire la producerea unei importante explozii subterane. De asemenea, adepţii teoriilor conspiraţiei au avansat ipotezele că ar putea fi vorba de locul de aterizare al unei nave extraterestre sau de poligonul de testare a unor noi arme.

'Este o formă de relief cu totul remarcabilă', a comentat Dr. Chris Fogwill, cercetător la Universitatea New South Wales, care este de părere că acest crater este urmarea unui hidralacolit. 'Este evident că este o versiune extremă de hidralacolit, amplificată probabil şi de o eventuală interacţiune cu gazele naturale din subsolul acestei regiuni. Vom putea fi siguri doar după ce vom ajunge la faţa locului', a mai adăugat el pentru publicaţia Sydney Morning Herald.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ