DOUĂ noi cratere gigantice au răsărit în Siberia, stârnind confuzie printre oamenii de ştiinţă

| 29 iul, 2014

La zece zile după descoperirea unui misterios crater în regiunea siberiană Yamal, oamenii de ştiinţă au constatat apariţia a două noi cratere similare, fiind relansate discuţiile cu privire originea acestora, informează publicaţia belgiană Le Soir.

 

Printre ipotezele cele mai vehiculate pe internet cu privire la modul de formare a acestor cratere se numără cele legate de intervenţiea unei civilizaţii extraterestre, impactul cu unul sau mai mulţi meteoriţi, testarea unor arme secrete sau pur şi simplu o farsă bine elaborată.

Primul dintre cele două noi astfel de cratere a fost descoperit în apropiere de Bovanenkovo, o zonă în care se află numeroase gazoducte. Celălalt crater a apărut tot în regiunea Yamal (denumire care înseamnă 'capătul lumii'), la aproximativ 100 de kilometri de locul în care se află primul crater.

Conform publicaţiei Siberian Times, geologii, specialiştii în mediu şi istoricii nu au ajuns încă la un consens cu privire la posibila cauză a acestor cratere, care 'nu par a avea origini antropice şi nici naturale'.

Principala ipoteză privind originea primului crater, descoperit în urmă cu mai bine de zece zile, susţine că ar fi vorba de un fenomen natural de tip ‘pingo' sau un hidrolacolit, fenomen care se produce atunci când gheaţa formează un strat în adâncul solului, susţinând pământul de deasupra. Schimbările climatice ar fi putut produce topirea acestui strat de gheaţă, rezultând surparea solului de deasupra sa. Această surpare ar fi putut fi amplificată şi de eliberarea de gaze naturale din sol, care ar fi produs o explozie similară destupării unei sticle de şampanie.

'Este o formă de relief cu totul remarcabilă', comenta Chris Fogwill, cercetător la Universitatea New South Wales, despre primul crater descoperit la Yamal. Fohwill este de părere că acest crater este urmarea unui hidralacolit. 'Este evident că este o versiune extremă de hidralacolit, amplificată probabil şi de o eventuală interacţiune cu gazele naturale din subsolul acestei regiuni', susţinea el pentru publicaţia Sydney Morning Herald.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ