Ce spune BNR despre reducerea TVA la 9%

| 08 iun, 14:47

Reducerea taxei pe valoarea adăugată la alimente are doar un efect temporar asupra inflaţiei, spune viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu. "Nu vedem în acest moment în psihologia publicului aşteptări deflaţioniste

Reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la alimente nu are un efect permanent asupra inflaţiei, ci unul temporar strict de un an, a declarat astăzi Bogdan Olteanu, viceguvernator al Băncii Naţionale a României, într-o conferinţă de specialitate. "Reducerea TVA la alimente nu are un efect permanent asupra inflaţiei ci unul temporar strict de un an. Noi suntem în poziţia în care aşteptăm să vedem efectele asupra inflaţiei ale reducerii TVA. Nici noi nu le-am văzut pentru că aşteptăm date pe măcar o lună. Sigur că datele pe o lună sunt extrem de puţin solide şi relevante", a subliniat Bogdan Olteanu.

Viceguvernatorul BNR spune că în psihologia publicului nu vede aşteptări deflaţioniste. "Dacă aşteptările inflaţioniste ne vor crea temerea, respectiv publicul se aşteaptă ca dobânda să ajungă spre zero, vom reacţiona la asta. Luăm în considerarea toate scenariile. În acest moment el poate fi considerat ca un scenariu de risc. Nu vedem în acest moment în psihologia publicului aşteptări deflaţioniste", a explicat viceguvernatorul BNR.

De asemenea, el crede că piaţa simte nevoia de confort asupra lichidităţii. "O opinie a mea. Cred că din punct de vedere al relaxării de politică monetară cea mai puternică măsură în acest moment, cea mai uşor de găsit în piaţă, este legată de rezervele minime. În acest moment ceea ce piaţa cred că simte este nevoia de confort asupra lichidităţii. Mie nu mi se pare că în acest moment dobânzile din România sunt mari. Mi se pare că dobânzile la creditele de consum sunt mai mici în România decât în Polonia, Cehia, Ungaria. Dobânzile la creditele ipotecare în România au ajuns sub 5% şi nu vorbim de creditele subvenţionate", a mai arătat oficialul BNR.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ