CNSAS spune că a emis în 2002 o decizie de neapartenență/necolaborare cu securitatea ca poliție politică a guvernatorului BNR

| 07 mar, 09:12

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) precizează, în privința verificării guvernatorului Mugur Isărescu, că a emis la 21 mai 2002 o decizie de neapartenență/ necolaborare cu Securitatea ca poliție politică în cazul lui, subliniind că reverificarea acestuia nu mai este posibilă.

UPDATE "Documentele publicate au fost studiate la sala de lectură a CNSAS de către cercetători acreditați în condițiile legii. (...) Ca urmare a schimbării cadrului legal de funcționare a CNSAS, prin OUG nr. 24/2008, reverificarea domnului Mugur Isărescu nu mai este posibilă în condițiile legii. Calitățile deținute de domnia sa, cea de guvernator al Băncii Naționale a României și cea de membru al Academiei Române, fac obiectul verificărilor la cerere, potrivit art. 3 lit. q) și o) din actul normativ invocat anterior'', precizează sursa citată.

Conform acesteia, CNSAS a emis o decizie de neapartenență/ necolaborare cu Securitatea ca poliție politică referitoare la Mugur Isărescu pe 21.05.2002, iar documentele invocate în presă au fost transferate către arhiva CNSAS după intrarea în vigoare a OUG 24/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea 293/2008.

"Potrivit art. 32 din OUG nr. 24/2008, reverificarea persoanelor pentru care Colegiul CNSAS s-a pronunțat anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, printr-o decizie de neapartenență/ necolaborare cu fosta Securitate, nu mai este posibilă decât dacă sunt îndeplinite condițiile cumulative, prevăzute de norma indicată, după cum urmează: "În cazul în care, urmare a preluării prevăzute la art. 31, rezultă documente și informații noi și neprocesate cu privire la calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia a unei persoane pentru care a fost emisă anterior prezentei ordonanțe de urgență o decizie de neapartenență sau de necolaborare cu Securitatea, dacă persoana face parte din categoriile persoanelor verificate din oficiu, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității inițiază și aplică, în mod corespunzător, procedura cuprinsă în prezenta ordonanță de urgență"", mai arată CNSAS.

 

--------------

"Institutul avea într-adevăr o poziţie specială în epocă. De exemplu, avea acces direct la fluxul Reuters, pentru a accesa preţuri, evoluţii de cursuri valutare, ştiri din economia mondială etc. Analizele cercetătorilor pe baza acestor date ajungeau pe canale specializate la instituţiile abilitate, la Ministerul Comerţului, la Guvern, inclusiv pe masa lui Ceauşescu. Având în vedere importanţa şi destinaţia acestora, era precizat cu iniţiale numele tuturor celor care participau la redactarea materialelor, de la analist la dactilografă. Din acest motiv, probabil, au apărut, şi continuă să prezinte interes şi astăzi, întrebările legate de activitatea IEM", a mai precizat Guvernatorul BNR, pentru Jurnalul Naţional.

"În 27 de ani, tot ce se făcea acolo a fost verificat şi răsverificat. Aşa că eventualele insinuări, care pot apărea, nu pot fi decât noi episoade din lunga listă de strădanii de a fi acuzat cu orice preţ de către aceeaşi oameni care şi-au făcut un subiect cotidian din persoana mea"a mai spus Isărescu.

În ediţia de astăzi a ediţiei tipărite, publicaţia România Liberă a prezentat un material în care arată faptul că actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu se afla în evidenţele UM 0195, adică sub controlul Contraspionajului Extern din Centrala de Informaţii Externe şi că s-ar fi ascuns sub numele conspirativ "Manole".

Tag-uri: mugur isarescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ