Ce spune Valeriu Gheorghiţă după ce nouă țări au oprit temporar administrarea vaccinului AstraZeneca

| 11 mar, 19:59

România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european, iar până acum au fost vaccinați cu serul de la această companie peste 200.000 de români, afirmă coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

 

Legat de decizia a 9 state europene de a opri temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, Gheorghiță a spus că autoritățile române așteaptă clarificări și, "foarte probabil că, dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie".
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat joi seară, la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune suspendarea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca, așteptând date suplimentare.
Întrebat dacă țara noastră se îndreaptă spre o astfel de decizie, medicul a răspuns: "Foarte probabil că, dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie".
Chestionat dacă este o chestiune de ore sau de zile, Valeriu Gheorghiță a spus că decizia "poate fi luată oricând", cât mai repede după ce autoritățile vor fi fi înştiinţate despre motivul deciziei statelor europene.
"Ne interesează să ştim care a fost motivul, ţinând cont că în momentul de faţă ţările care au suspendat vaccinarea fac parte din cele care au recepţionat doze din lotul asupra căruia planează această suspiciune de legătură cu acele evenimente trombotice. Agenţia Europeană a Medicamentului analizează în momentul de faţă toate cazurile raportate, cele 22 de cazuri raportate la nivel european şi va face o precizare, aşa cum este şi firesc, ca această decizie să fie recomandată de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piaţă a acestui vaccin”, a spus medicul militar.
El a explicat că este vorba despre un lot de vaccin de 1,6 milioane de doze de la compania AstraZeneca, distribuit în circa 17 state europene, asupra căruia există suspiciunea că ar fi potențial legat de apariția unor fenomene trobotice - cheaguri de sânge - într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare.
"Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate. Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene.
România nu a primit doze din acest lot. La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot.
Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată, voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot.
Nu vreau să creăm îngrijorări și panică în rândul persoanelor vaccinate sau a celor programate", a declarat Valeriu Gheorghiță.
Potrivit acestuia, aproximativ 200.000 de persoane s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca, iar România mai are în stoc circa 200.000 de doze de la această companie.
Ce se va întâmpla cu rapelul în cazul în care va decide și România suspendarea administrării acestui vaccin? Medicul spine că, probabil, se va lua decizia vaccinării cu un alt tip de vaccin sau persoanele respective rămân vaccinate cu o singură doză. El a subliniat însă că nu este o decizie luată.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ