Ce vrea, de fapt, Elena Udrea

| 09 iun, 2013

Candidatura Elenei Udrea la alegerile prezidențiale este unul dintre ultimele lucruri la care cetățenii români se așteaptă după înfrângerile pe care aceasta le-a suferit cu ocazia alegerilor locale din București și la Congresul PDL. Dar se pare că politicianul a decis seteze o nouă țintă de atacuri – Victor Ponta, pe care ar dori să-l înfrunte în alegerile de anul viitor pentru funcția de șef al statului.

Declarația Elenei Udrea, că s-ar înscrie în cursa pentru Cotroceni „numai dacă va candida Ponta”, este un semnal că liderul PDL dorește să-și asocieze imaginea cu cea a premierului, opunându-se ca rival prin atacurile lansate.

De asemenea, Udrea dorește stimularea tensiunilor dintre PSD și PNL, perpetuând ideea că PSD nu îl va susține pe Crin Antonescu la alegerile din 2014. Această strategie este una care arată disperarea Partidului Democrat Liberal, care este incapabil să se organizeze în Opoziție și care nu poate face față forței majorității pe care o are Uniunea Social Liberală în Parlament.

Deocamdată speranțele Elenei Udrea că „guvernarea dezastruoasă a USL” îi va scădea din popularitate premierului Victor Ponta nu s-au adeverit. Dimpotrivă, majoritatea sondajelor recente arată o creștere a cotei de încredere de care se bucură prim-ministrul. Probabil aceasta este și motivația adevărată a atacurilor pe care le lansează, iar cea mai intelingetă acțiune a lui Victor Ponta pentru a combate aceste acțiuni este să le ignore.

Totuși, nu se știe exact care este poziția liderului oficial al PDL, Vasile Blaga, față de dorința Elenei Udrea de a candida. Cu siguranță, dacă dorește să aibă parte de un scor rezonabil, aceasta va avea nevoie de sprijinul lui Blaga și al aparatului de partid pentru a-și organiza campania în teritoriu. Deocamdată între președintele PDL și fostul ministru al Dezvoltării există un conflict deschis, care a putut fi observat cel mai bine după anunțarea rezultatelor de la alegerile Congresului PDL, când au existat acuze din partea ambelor părți.

Este de așteptat ca aripa din PDL condusă de Elena Udrea să se rupă din partid și să se alăture formațiunii de la Cotronice, Mișcarea Populară. În acest context, în căutarea sprijinului de care are nevoie, Udrea trebuie să țină cont de principalul obstacol pe care îl are în față dorința ei de a candida – aprobarea lui Traian Băsescu. Fiind un politician care s-a legat ombilical de președintele Băsescu, atât ca imagine, cât și din punct de vedere al parcursului politic, Elena Udrea ar trebui în primul rând să-l convingă pe acesta că o femeie este capabilă să facă față funcției de șef al statului.

Traian Băsescu a precizat în mai multe rânduri că, din punctul său de vedere, România nu este pregătită să aibă o femeie la conducerea statului. Așadar, președintele nu și-ar oferi sprijinul cu ușurință Elenei Udrea în 2014, dacă aceasta s-ar decide să candideze. În același timp, orice campanie a acesteia s-ar desfășura cu siguranță în umbra actualului președinte, care ar avea parte de o vizibilitate media mult mai bună decât Udrea.

Din păcate pentru ea, Elena Udrea nu a reușit să-și impună imaginea unui om politic independent, fiind mereu asociată cu diverse persoane sau interese obscure. Îi putem enumera aici pe soțul ei Dorin Cocoș, Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Gheorghe Ștefan și, desigur, președintele Traian Băsescu.

Cât timp a fost în funcția de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, Udrea a avut o influență foarte mare asupra direcției investițiilor din România, fiind implicată în numeroase scandaluri privind cheltuielile cu dedicație ale celor circa 4 miliarde de euro pe care îi avea la dispoziție.

Merită amintit că Elena Udrea a fost ministrul în mandatul căruia presa a descoperit numeroase cazuri de cheltuieli inutile, desfășurate probabil în interes de partid – construcția de săli de sport și patinoare la sate, pârtii de schi în locații care au avut probleme cu zăpada, etc.

Acestor controverse se mai adaugă scandalurile în care a fost implicat soțul ei, Dorin Cocoș, precum intervenția pe lângă Theodor Stolojan pentru șefii de la ALRO în dosarul achiziției de energie la prețuri mici, sau returnarea de TVA de 60 de milioane de euro, afacere pentru care a fost pus sub acuzare libanezul Said Baaklini.

Indiferent de decizia Elenei Udrea de a candida sau nu anul viitor la alegerile prezidențiale, există foarte multe adevăruri murdare care așteaptă să fie descoperite de opinia publică în privința acesteia, făcând din ea un om politic extrem de vulnerabil și ușor de controlat. Și, chiar dacă României poate i-ar prinde bine o femeie în fruntea țării, ultimul lucru de care are nevoie țara noastră este de o conducere slabă în persoana Elenei Udrea, controlată în continuare de Traian Băsescu sau de alte interese obscure.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ