Ce vrea să exporte ministrul Agriculturii în China

| 26 noi, 2013

România va putea exporta în China în jur de 500.000 de vaci şi 4 - 5 milioane de oi, în condiţiile în care, pe acest sector, efectivele au crescut foarte mult, la 14 milioane de capete, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

 

"Pe zona de bovine sunt angajamente de 500.000 de capete în următorii 5 - 7 sau 10 ani, iar pe ovine avem un potenţial uriaş de export de 4 - 5 milioane de capete, pentru că efectivele au crescut foarte mult, până la 14 milioane de capete. Pe zona cărnii de porc, faptul că investitori din China au cumpărat în România o companie multinaţională, acest lucru ne-a ajutat să deblocăm piaţa chineză unde există un potenţial uriaş şi pentru alte alimente. Cred că, în perioada următoare, această nouă piaţă poate să stimuleze creşterea efectivelor în România, dar şi creşterea afacerilor pentru a avea ce să exportăm", a spus Daniel Constantin, conform Agerpres.

Ministrul nu a dorit să facă estimări în privinţa sumelor ce ar putea fi încasate din aceste exporturi, deşi a subliniat că s-au făcut anumite calcule, spunând: "Nu vreau să mă hazardez, pentru că este un entuziasm al momentului pe care vreau să îl depăşim şi să îl transformăm în realitate".

Întrebat dacă România va face faţă acestor exporturi, şeful MADR a subliniat că la ovine nu vor fi probleme, însă pe zona de creştere a porcilor şi a bovinelor vor fi foarte importante investiţiile cu fonduri europene în fermele de creştere şi de reproducţie.

"Este o provocare a statului român, cum vom face faţă. Pe zona de ovine, nu cred că avem probleme, însă pe zona de bovine şi de creştere a porcilor trebuie să investim foarte mult. În viitorul PNDR, pentru investiţii în ferme avem peste 800 de milioane de euro. Sunt fonduri importante pentru a stimula fermele de reproducţie şi fermele de creştere în România, care, în primul rând, vor asigura necesarul intern, pentru că importăm foarte multă carcasă, dar şi cererea de import a acestor produse", a adăugat ministrul Agriculturii.

Acesta a precizat că nu este îngrijorat de modul în care vor fi transportate animalele până în China, în urma opiniilor exprimate de unele ONG-uri de protecţie a animalelor, conform cărora "văcuţele vor fi stresate", subliniind că statul român va asigura transportul în condiţii asemănătoare cu cele din România.

"Apreciez grija ONG-urilor, dar cred că este important acum să dezvoltăm România, să aducem o creştere economica şi să furnizăm locuri de muncă", a adăugat şeful MADR.

În opinia ministrului Agriculturii, este foarte important că s-a deschis piaţa pentru aceste produse, iar în perioada următoare vor urma şi produsele bio şi cele lactate, în condiţiile în care vinurile româneşti sunt cunoscute producătorilor din China.

"Vinurile noastre sunt cunoscute producătorilor din China, pentru că exportăm deja foarte mult vin. Există potenţial pentru produse bio, miere; încercăm an de an să diversificăm gama de produse. Depinde foarte mult şi de noi, să vedem cât de serioşi suntem ca să ne respectăm angajamentele pe bază de contract şi ca să răspundem nevoilor de calitate pe care le are poporul chinez', a mai spus Daniel Constantin.

Guvernul României a organizat Forumul Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi Est, în marja reuniunii şefilor de Guvern din Europa Centrală şi de Est-China.

La Forum, pe lângă oficialităţi guvernamentale din 17 ţări, participă peste 1.500 de oameni de afaceri, din care 100 de oameni de afaceri chinezi, 800 români şi peste 400 din celelalte ţări din regiune (Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Estonia, Lituania, Letonia, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria).

Evenimentul de la Bucureşti este al treilea forum economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est, după cel organizat la Budapesta, în 2011, şi cel de la Varşovia, în 2012.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ