Cea mai importantă victorie din Diaspora, pentru candidatul de centru-stânga

| 03 noi, 2014

Candidatul PSD–UNPR–PC, Victor Ponta, la prezidențiale a obținut cea mai importantă victorie în Republica Moldova în ciuda faptului că este de centru-stânga. Victor Ponta a câștigat alegerile peste Prut, în bastionul lui Traian Băsescu, unde candidatul PDL în 2009 a primit majoritate de voturi în colegiu

Victoria liderului Guvernului reprezintă un adevărat succes al PSD pe scena politică românescă. Pentru prima dată social-democrații au câștigat în Republica Moldova, Victor Ponta poziționându-se la o distanță considerabilă față de locul doi ocupat în clasament. Coordonatorul de campanie al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că rezultatul final al numerotării paralele este Victor Ponta – 40,51% și Klaus Iohannis -29,52%.

Românii de peste Prut au ieșit la vot pentru a arăta susținerea față de premierul român. Prezența la vot în Republica Moldova în primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an este mai mare decât cea din turul I din 2009. De altfel, moldovenii au putut să voteze în mai multe secții de votare decât anul trecut.

În 2014, în Republica Moldova, românii au putut să voteze la 21 de secții de votare, cu 8 secții de vot mai multe decât în 2009. La Chișinău au fost deschise 4 secții de vot, în timp ce în celelalte localități: Orhei, Nisporeni, Hincești, Călărași, Cahul, Cimislia, Bălți, Soroca, Ungheni, Drochia, Giurgiulești, Ialoveni, Florești, Leova, Edinet, Fălești  - câte o secție de votare.

Mai mult, premierul Republicii Moldova a declarat încă din luna septembrie că omologul său român, Victor Ponta, a făcut foarte multe pentru Republica Moldova în perioada mandatului său. Motiv pentru care Iurie Leancă a precizat că îi va arătă mulțumirea prin susținerea liderul PSD în alegerile prezidențiale.

„M-am interesat câte vieți omenești au fost salvate ca urmare a faptului că domnul Ponta, Guvernul pe care îl conduce, ne-a ajutat să extindem proiectul SMURD pe malul stâng al Prutului. Doar de când au venit aceste cinci autospeciale pe care ni le-a donat, 75 de persoane din Republica Moldova au fost salvate.  Aș fi mers la București pentru a-i mulțumi lui Ponta și a-i spune că îl susțin în ceea ce face.”, a declarat Iurie Leacă în încercarea de a sublinia faptul că Victor Ponta a făcut în cei doi ani de guvernare cât Traian Băsescu nu a făcut în 10 ani de mandat.

Astfel, chiar dacă candidatul de dreapta Traian Băsescu a obținut un sprijin mare pentru prezidențiale din partea Republicii Moldova în 2009, la momentul actual candidatul de stânga a câștigat alegerile în mod detașat peste Prut, ce reprezintă o premieră pentru România ultimilor 25 de ani.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 noi, 2014
mihai
republica moldova nu e toata diaspora, pseudo-jurnalisto! de ce nu ai scris in titlu republica moldova?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ