Cel mai aglomerat drum din țară, motiv de scandal pentru instituții. Șoferii, singurii care pierd

| 23 oct, 09:29

Cel mai aglomerat drum din România, motiv de scandal între primăria Bucureşti şi şefii de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Este vorba de centura Capitalei, pe care Gabriela Firea a cerut-o în administrare, dar a fost refuzată.

În timp ce instituţiile statului se ceartă, şoferii au de pierdut ore întregi în trafic, pentru că Bucureştiul este printre puţinele capitale europene fără o variantă ocolitoare normală. Iar oficialii vorbesc de o soluţie abia în 2023.

Timp de 20 de ani, autorităţile române, adică ministerul Transporturilor sau Compania Drumuri, nu au fost în stare să lărgească centura capitalei. Au reuşit să modernizeze 35 de kilometri de drum de viteză la două benzi, între Autostrada București-Pitești şi Drumul Naţional 2. Aproape 40% din şosea.

Bucata de la DN2 şi A2 a fost câştigată de o companie din China, dar licitaţia este blocată în instanţă, după ce a fost contestată.

Primăria Capitalei cere transferul centurii în administrarea sa, însă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere susţine că n-ar fi legal. Gabriela Firea acuză CNAIR de lipsă de profesionalism şi a cerut schimbarea conducerii Companiei.

Nu putem asista pasivi la modul în care CNAIR temporizează acest proiect, din lipsă de profesionalism şi/sau din cauza unor interese politice şi economice nelegitime. Cred că se impune o schimbare majoră la nivelul conducerii CNAIR, iar pentru asta sunt doar două variante: demisia sau demiterea”, a transmis primarul capitalei, Gabriela Firea.

Este o ceartă surdă între două instituții incompentente. Nu este nicio soluție la București. Primăria București nu a demonstrat de-a lungul timpului că poate face infrastructură rutieră”, a explicat Ionuţ Ciurea, preşedintele Pro Infrastructură.

Primăria susţine că varianta ocolitoare ar putea fi gata până în 2023, dacă de ea s-ar ocupa funcţionarii municipali.

Şi CNAIR se laudă că proiectele aflate în lucru pe centură vor fi gata până în 2023, dar refuză să le cedeze.

Dacă este să calculăm, 2023 este un an fezabil pentru toate proiectele. Nu este util să ştergem cu buretele toate eforturile care s-au făcut pe centură şi să anulăm toate proiectele, care merg aşa cum merg ele, înţelegem că nu merg foarte repede, dar nici nu stagnează”, a spus Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR.

Din păcate, şoferii au cel mai mult de pierdut.

Pe cei 70 de kilometri circulă zilnic 150000 de vehicule. Dacă, printr-o minune, autoritățile vor termina lucrările în 5 ani, asta înseamnă că până atunci 300 milioane de autoturisme vor circula cu viteza melcului pe centură.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ