Cel mai mare MISTER aviatic ar putea fi descifrat

| 30 oct, 2014

Cercetătorii care au pornit pe urmele aviatoarei Amelia Earhart, dispărută în Oceanul Pacific în anii 1930, au afirmat miercuri că sunt tot mai convinşi de faptul că un anumit fragment din aluminiu, descoperit pe o plajă din acest ocean, provine din avionul exploratoarei americane, informează AFP.

Această descoperire întăreşte posibilitatea ca un fragment metalic reperat de un sonar în largul atolului Nikumaroro din Insulele Kiribati să facă parte din fuselajul avionului Lockheed Electra al celebrei aviatoare, au precizat reprezentanţii unui grup însărcinat cu regăsirea unor avioane dispărute (The International Group for Historic Aircraft Recover/ TIGHAR).

Prima femeie din lume care a traversat Oceanul Atlantic la comanda unui avion, Amelia Earhart a dorit, în 1937, să facă înconjurul lumii. Aviatoarea americană zbura în apropiere de Ecuator atunci când a dispărut fără urmă, alături de navigatorul ei de bord Fred Noonan. Amelia Earhart avea pe atunci vârsta de 39 de ani.

Ceea ce s-a întâmplat cu cei doi piloţi şi cu avionul lor bimotor a rămas până în zilele noastre unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei mondiale.

Fragmentul din aluminiu găsit în 1991 seamănă foarte mult cu o piesă cu dimensiunile de 48 x 58 centimetri care a fost instalată în locul unei ferestre a avionului, în timpul unei escale în Florida, la începutul călătoriei în jurul lumii, afirmă grupul TIGHAR într-un comunicat.

"Posibilitatea ridicată ca acest obiect să fie «piesa din Miami» înseamnă că acele numeroase tăieturi, zgârieturi şi crestături de pe metal ar putea deveni indicii importante care vor permite să aflăm ce s-a întâmplat cu aparatul de zbor şi chiar să îl regăsim", afirmă experţii din acel grup.

Descoperirea întăreşte, de asemenea, posibilitatea ca un "element neobişnuit", văzut pe imaginile surprinse de un sonar operat de TIGHAR în timpul unei expediţii pe acelaşi atol, în 2012, să fie avionul Ameliei Earhart, aflat pe fundul oceanului, la o adâncime de aproximativ 200 de metri.

Potrivit uneia dintre ipotezele formulate, acel fragment s-ar fi desprins din aparat după prăbuşirea avionului în ocean, după ce a rămas fără carburant, pe un recif din Nikumaroro, iar avionul ar fi continuat să difuzeze mesaje radio timp de cel puţin încă cinci zile.

Curenţii oceanici şi valurile ar fi scufundat apoi avionul, lăsându-i pe cei doi aviatori să plutească singuri în derivă, în aşteptarea salvatorilor, care nu au mai ajuns însă niciodată la ei.

Experţii din grupul TIGHAR au precizat că intenţionează să revină în Nikumaroro în iunie 2015, pentru o a şasea expediţie, în care căreia vor lansa un vehicul submarin pilotat de la distanţă, pentru a repera acel "element neobişnuit" surprins de sonar.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ