LOVITURA DE STAT ÎN TURCIA. Cel mai mare proces împotriva presupușilor puciști a început lângă Ankara

| 28 feb, 16:24

Cel mai mare proces împotriva câtorva sute de persoane suspectate de implicare în lovitura de stat eșuată din 15 iulie anul trecut a început marți lângă Ankara, într-o sală de audieri construită special, informează AFP.

Nu mai puțin de 330 de acuzați, majoritatea membri ai unei școli de ofițeri militari, riscă fiecare pedepse cu închisoare pe viață, pentru presupuse legături cu puciul inițiat vara trecută de o facțiune disidentă a armatei și imputată de Ankara predicatorului islamist Fetullah Gulen, autoexilat în SUA.

Ei sunt urmăriți în mod concret pentru asasinat, 'tentativă de răsturnare a ordinii constituționale' și 'apartenență la o organizație teroristă'.

Potrivit agenției de presă Anadolu, 243 de acuzați se află în prezent în detenție provizorie.

Procesul a început în închisoarea Sincan de lângă Ankara, unde s-au luat măsuri speciale de securitate. Un vehicul echipat cu un tun cu apă era pregătit să intervină, în timp ce o dronă îi survola pe apropiații celor acuzați, prezenți la fața locului, potrivit unui jurnalist al AFP.

Sala de audieri, construită pentru a primi până la 1.558 de persoane, era plină de agenți ai forțelor de ordine ce îi înconjurau pe acuzați.

Primul interogat, cadetul Abdulkadir Kahraman, a afirmat că în noaptea puciului eșuat trupele au fost aprovizionate cu muniții după ce au fost informate de superiorul lor că a avut loc un atac terorist.

Alți acuzați au făcut declarații similare, între care și Arif Ozan Demir, care a declarat că în acea noapte comandantul lor le-a cerut soldaților 'să fie pregătiți', invocând un atac.

Procedurile judiciare lansate după puciul eșuat sunt de o amploare fără precedent în Turcia, unde mai mult de 43.000 de persoane au fost arestate în cadrul epurărilor inițiate după 15 iulie și după instaurarea stării de urgență.

Tag-uri: Ankara, proces, pucisti, Turcia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ