Cel mai UMED loc de pe Pământ. Plouă într-un an cât în 10 ani la noi

| 07 oct, 2014

Mawsynram este un sat din Districtul East Hills Khasi din statul Meghalaya in nord-estul Indiei, la 56 km de Shillong. Este,  conform relatarilor, cel mai umed loc de pe Pământ, cu precipitatii medii anuale de 11872 mm. Potrivit Guinness World Records Mawsynram a primit precipitatii de 26,000 mm in 1985.

Mawsynram este situat la o altitudine de 1400 de metri, la aproximativ 16 km vest de Cherrapunji, pe Dealurile Khasi. Numele satului contine Maw, un cuvant Khasi care are sensul de “piatra” si, astfel, s-ar putea referi la anumiti megaliti din imprejurime. Dealurile Khasi sunt bogate cu astfel de megaliti – Khasi monoliti ridicati destul de recent pentru a comemora evenimentele importante si pe oameni.

Pe baza datelor luate de cateva decenii recente, Mawsynram situata la aproximativ 9 km vest de Cherrapunji in statul Meghalaya (India) pare a fi cel mai umed loc din lume sau locul cu cele mai mari precipitatii medii anuale. Mawsynram, primeste aproape 12 m de ploaie intr-un an mediu, si marea majoritate a precipitatiilor cad in cursul lunilor musonului.

Prin comparatie, in Romania, cad in medie 637 mm/an, iar la altitudiniea la acre se afla acest sat, in Romania, media precipitatiilor este de 800-1000 mm/an.

Motivele pentru care Mawsynram este considerat cel mai ploios loc din lume:

Vanturile calde umede deplaseaza aerul spre nord de la Golful Bengal in timpul musonului, care acopera o zona extinsa, dar masele de aer sunt fortate sa convearga in zona ingusta peste dealuri Khasi, concentrandu-se astfel umiditate lor.
Alinierea dealurilor Khasi (de la est la vest) le plaseaza direct in calea fluxului de aer din Golful Bengal, producand o urcare semnificativa (plus racire, condensare in continuare si, astfel, ploaie mai multa).
In cele din urma, ascensiunea peste dealurile Khasi este practic continua, in perioada musonului, deoarece aerul este ridicat in mod constant in sus de vanturile puternice din atmosfera superioara, prin urmare, precipitatiile sunt mai mult sau mai putin continue.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ