Cel puţin 32 de morţi şi 190 de răniţi într-o busculadă la înmormântarea lui Soleimani

| 07 ian, 16:15

O busculadă s-a soldat cu 32 de morţi marţi, la îngroparea generalului iranian Qassem Soleimani în sud-estul Iranului, unde s-a adunat o mulţime numeroasă, cerând răzbunare prin strigăte de ”Moarte Americii!” în timpul omagiului adus militarului ucis în Irak, într-un atac aerian american, relatează AFP.

 

”Din nefericire (...) 32 dintre compatrioţii noştri şi-au pierdut viaţa în acest stadiu pe drumul” parcurs de sicriul lui Soleimani, a declarat la televiziunea de stat Pir Hossein Koulivand, şeful Serviciului Naţional iranian de Urgenţe, fără să ofere alte detalii, potrivit News.ro.
Alte 190 de persoane au fost rănite, a adăugat el.
Centrul oraşului Kerman, localitatea natală a ofiţerului, unde urma să fie înmormântat marţi după-amiază, era inundat marţi de o maree de oameni asemănătoare celei de duminică de la Teheran şi din alte oraşe prin care sicriele generalului şi camarazilor săi de arme ucişi împreună cu el au trecut, în cadrul unui omagiu popular.
Comandantul Forţei Al-Qods, unitatea de elită însărcinată cu operaţiunile externe în cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică iraniană, Soleimani era arhitectul strategiei Iranului în Orientul Mijlociu.
Ela fost ucis vineri într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la aeroportul din Bagdad.
Procesul de ”expulzare a Statelor Unite din regiune a început”, a tunat în faţa mulţimii, la Kerman, generalul de divizie Hossein Salami, comandantul-şef al Garsienilor Revoluţiei.
”Voinţa noastră este fermă. Le spunem de asemenea inamicilor noştri că ne vom răzbuna şi că dacă ei (atacă aerian din nou) vom incendia ceea ce adoră ei”, a declarat el pe un ton enigmatic. ”Ei înşişi ştiu bine despre ce loc vorbesc”.
Parlamentul iranian a adoptat marţi, în regim de urgenţă, o lege care clasează toate forţele americane drept ”teroriste” după asasinarea lui Soleimani.
Legislativul a amendat în acest sens o lege care declara ”teroriste” forţele americane desfăşurate din Cornul Africii până în Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Clasarea a fost lărgită la toate forţele americane, la cei care se fac vinovaţi de uciderea lui Soleimani şi la orice persoană fizică sau juridică implicată în asasinat.
”Martirul Qassem Soleimani este mai puternic şi mai viu acum, că este mort” şi ”mai periculos pentru inamic”, a dat asigurări comandantul Gardienilor în faţa sicrielor ofiţerului şi mâinii sale drepte, generalul de brigadă Hossein Pourjafari, expuse între jerbe de flori în Piaţa Azadi din Kerman.
Avansat postum la gradul de general de corp de armată, care nu mai este folosit de ani de zile în Iran, ofiţerul este considerat în ţara sa un erou al luptei pe care a condus-o împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic (SI) în Irak şi în Siria. Acest lucru a permis naţiunii lor multietnice, în ochii iranielor, evitarea dezintegrării pe care au cunoscut-o la porţile ţării Irakul, Siria sau Afganistanul.
La Kerman, oamenii au aşteptat toată noaptea de luni spre marţi la faţa locului, pentru a fi prezenţi.

 

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ