Cele mai bune alimente anti-îmbătrânire

| 17 sep, 2014

Studii ştiinţifice recente au pus în evidenţă anumite alimente miraculoase care, datorită acţiunilor imunostimulente, de consolidare şi protejare a inimii, oaselor, muşchilor, proprietăţilor antiinflamatoare etc., sunt recomandate a fi consumate zilnic, cu regularitate.

1. Migdalele – sunt bogate în energie şi nu generează colesterol „rău”, datorită conţinutului în fitosteroli. De asemenea, sunt benefice pentru diabetici determinând scăderea zahărului din sânge. Migdalele sunt bogate în aminoacizi care ajută procesele de creştere musculară, dovedindu-se astfel utile pentru copii şi adolescenţi. Conţinutul crescut de vitamina E le transformă în candidaţi valoroşi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a cancerului şi afectării oculare datorate vârstei (în special degenerescenţa maculară). Vitamina E este un antioxidant puternic care menţine arterele sănătoase, protejându-le de acţiunea radicalilor liberi. Studiile realizate pe grupe de voluntari care au consumat 20 de migdale pe zi, reprezentând aproximativ 14 mg de vitamina E, şi apoi au fost expuşi la lumină ultravioletă, au arătat că acest consum i-a protejat de arsuri cutanate; grupul control din studiu, cei care nu au consumat migdale, au dobândit arsuri la nivelul pielii. Ca urmare, migdalele sunt utile în caz de expunere prelungită la soare. În general, nivelurile scăzute de vitamina E sunt asociate cu o memorie slabă şi cu scăderea capacităţilor de cunoaştere intelectuală, aşa cum susţine şi nutriţionistul Sari Greaves de la Presbyterian Hospital-Comell, New York. Prin urmare, consumul de migdale ajută la menţinerea şi îmbunătăţirea memoriei şi a capacităţilor intelectuale.

2. Nucile – sunt bogate în omega-3 şi polifenoli. De asemenea, au un conţinut crescut de proteine. Această compoziţie face ca nucile să fie benefice pentru menţinerea sănătăţii inimii. O porţie de nuci de aproximativ 30 g (7 nuci) este binevenită oricând, dar mai ales ca o gustare între mese.  

3. Uleiul de măsline. Varietatea extra-virgin (presat la rece) este bogat în beneficele grăsimi mononesaturate. „Acizii graşi şi polifenolii (din acest ulei – n.a.) reduc inflamaţia celulelor şi articulaţiilor”, spune dr. Grieger. Un studiu publicat în revista Nature a evidențiat că uleiul de măsline este la fel de eficace în reducerea inflamaţiei ca medicamentul de sinteză Advil.

4. Seminţele de in – sunt bogate în proteine şi fibre. Aceste mici seminţe oferă o cantitate importantă de omega-3 şi alţi acizi graşi. Consumul lor s-a observat că ajută la reducerea petelor de pe piele şi la diminuarea ridurilor fine. British Journal of Nutrition a raportat că participanţii la un studiu care au mâncat aproximativ o jumătate de linguriţă de seminţe de in pe zi timp de 6 săptămâni au obţinut o hidratare puternică a pielii, li s-a oprit înroşirea pielii şi au dispărut iritaţiile. Recent, un studiu comparativ realizat timp de 60 de zile pe persoane cu nivel ridicat de colesterol (peste 240 mg/dl), care au consumat 20 de grame de seminţe de in pe zi, a arătat că aceasta a ajutat la echilibrarea valorilor colesterolului. Seminţele de in se pot consuma cu iaurt, în salate sau cu fulgi de ovăz.

5. Ceaiul verde – este un complex de antioxidanţi cu puternică acţiune antitumorală şi cu proprietăţi anti-inflamatorii. Cercetătorii au descoperit că un consum de 2-6 ceşti pe zi neutralizează modificările patologice care pot apare la nivelul pielii datorită expunerii îndelungate la soare. Alte studii arată că ceaiul verde este foarte bogat în antioxidantul numit epigalocatechin-galat (EGCG), care  stimulează sănătatea cardiovasculară şi reduce riscul pentru mai multe tipuri de cancer.

6. Ciocolata cu conţinut ridicat de cacao (85-90%) are un procent mare de flavonoide, substanțe ce determină creșterea fluxului de sânge la nivelul creierului, ajutând la îmbunătăţirea funcţiei cognitive. Ciocolata neagră cu conţinut mai mare de 70% cacao are în compoziţie taninul numit procianidin, care ajută la  menţinerea flexibilităţii arterelor şi a nivelului scăzut al tensiunii arteriale. Într-un studiu publicat în Journal of Nutrition se arăta faptul că femeile care au băut cacao naturală și au consumat un baton de ciocolată neagră, datorită conţinutului ridicat de flavonoide, aveau textura pielii mai bună şi mai rezistentă la razele UV decât cele care au folosit aceleaşi alimente dar care însă nu erau din cacao naturală. Am putea să ne răsfăţăm zilnic cu 30 g de cacao naturală pentru a obţine toate beneficiile, după cum spune nutriţionistul Sari Greaves de la Presbyterian Hospital – Comell, New York.

7. Curcuma sau turmericul este bogat în curcumină
– un polifenol care oferă nuanţa galbenă acestui condiment şi are acţiune antiinflamatorie, anti-angiogenică şi antitumorală. Cercetătorii de la UCLA au constatat că acest polifenol combate acumularea de plăci amiloide la nivel cerebral şi a blocajelor la acest nivel, aspecte implicate în apariţia bolii Alzheimer. Turmericul este foarte utilizat în India, aspect care ar putea explica, după cum zic cercetătorii, de ce atât de puţini dintre cetăţenii acestei ţări au Alzheimer, în timp ce în SUA procentul ajunge la aproape 13%, în conformitate cu Alzheimer's Association.

8. Rozmarinul – este bogat în acid carnosic. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Neurochemistry, acidul carnosic reduce riscul de accident vascular cerebral la şoareci cu 40%, posibil printr-un proces care protejează celulele creierului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi. De asemenea, s-a observat că rozmarinul poate proteja împotriva bolilor degenerative, cum ar fi boala Alzheimer şi faţă de efectele generale ale îmbătrânirii.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ