Cele mai CUNOSCUTE 10 filme de Paște

| 17 apr, 2014

De sarbatorile de Paște, cinefilii se pot delecta cu câteva dintre cele mai celebre filme despre Iisus și sacrificiul acestuia pentru omenire. De la capodopera lui Zeffirreli, Jesus of Nazareth, și până la controversatul Passion of The Christ al lui Mel Gibson, cineaștii din întreaga lume au explorat cea mai fascinantă poveste din istoria omenirii.

1. Jesus of Nazareth (1977)

Regie: Franco Zeffirelli
Distribuție: Robert Powell, Laurence Olivier, Anne Bancroft

Mini-seria creată de Franco Zeffirelli, despre patimile lui Hristos, a devenit în ultimii 30 de ani un reper când vine vorba de acest gen și o capodoperă. Robert Powell, actorul care l-a jucat pe Iisus a devenit cel mai cunoscut actor în acest rol, care i-a schimbat viața.  Robert Powell este considerat ca fiind cel mai bun actor care l-a jucat pe Iisus vreodată. Actorul a rămas marcat de rolul său și a spus în urmă cu câțiva ani "Sper ca Iisus să fie singurul tânăr sensibil și cu probleme pe care-l joc". Filmul n-a fost lipsit de controverse, pentru că Zeffirelli a ales să portretizeze în măsură egală latura sa umană și cea divină. În 1987, Tv Guide a numit "Jesus of Nazareth" cea mai bună mini-serie din toate timpurile. Filmul durează în total 6 ore și 20 de minute. Însă, Powell n-a mai dat marea lovitura, rolul lui Iisus lăsându-și amprenta prea mult, pentru că Hollywood-ul să îi ofere alt rol de vis. Alături de el, au mai jucat actori celebri ca Laurence Olivier, Anthony Quinn, Anne Bancroft și Christopher Plummer.

 

2.Easter Parade (1948)


Regie: Charles walter
Distribuție:  Judy Garland, Fred Astaire

Tot un musical, dar mult mai vesel, Easter Parade, îi are în rolurile principale pe Judy Garland și Fred Astaire. Povestea se învarte în jurul a unui cuplu de dansatori care se destramă, iar el își caută o nouă parteneră. Fred Astaire încantă cu talentul său de dansator, iar Judy Garland i-a cucerit pe fani cu vocea ei. Criticii consideră acest film ca fiind printre clasice, când vine vorba de filme pentru Paște.


3.Ben-Hur (1959)
Regie: William Wyler
Distributie: Charlton Heston, Jack Hawkins

Unul dintre cele mai celebre si premiate filme din istorie il are in prim plan pe Charlton Heston in rolul lui Ben-Hur, un evreu de vita nobila si foarte bogat, care este tradat si vandut ca sclav. Filmul se deschide chiar cu scena nasterii lui Iisus, iar mai tarziu, Ben-Hur asista la rastignirea lui Hristos. Ben-Hur a obtinut 11 premii Oscar, iar de atunci doar doua filme au mai atins acest record, Titanic si Lord of the Rings: The Return of the King.
4.The Greatest Story Ever Told (1965)

Regie: George Stevens
Distribuție:  Max von Sydow, Michael Anderson Jr., Charlton Heston

Filmarile au fost îngreunate de o furtună de nisip care aproape a distrus platoul, scenograful William C. Mellor a făcut infarct și a murit pe platou. Actorul Max von Sydow a declarat că cel mai greu lucru la rolul său i s-a părut modul în care trebuia să se stăpânească în afara filmărilor. Nu putea să bea, să fumeze sau să fie afectuos cu soția sa, care era colega de platou.
5.King of Kings (1961)
Regie:Nicholas Ray
Distribuție: Jeffrey Hunter, Siobhan McKenna, Hurd Hatfield

Jeffrey Hunter a avut misiunea grea de a-l juca pe Iisus și s-a descurcat de minune. Din păcate, cariera lui s-a terminat abrupt odată cu moartea sa, la doar 42 de ani în 1969. Însă cinefilii au rămas impresionați de scena în care are loc Predica de pe Munte. Filmul este realizat cu decenii înainte de apariția CGI și au fost folosiți o mulțime de figuranți.
6.Last Temptation of Christ (1988)

Regie: Martin Scorsese
Distribuție: Willem Dafoe, Harvey Keitel

Martin Scorsese a regizat unul dintre cele mai controversate filme despre Iisus și Învierea Sa. Willem Dafoe a jucat rolul lui Iisus, iar scandalul n-a fost cauzat numai de subiectul religios, ci și de distribuția bizară pe care Martin Scorsese a ales-o: Willem Dafoe în rolul lui Iisus, Barbara Hershey ca Maria Magdalena, Harvey Keitel - Iuda Iscarioteanul, David Bowie în rolul lui Pilat și Harry Dean Stanton ca Pavel. Este considerat în primele 10 cele mai controversate filme din istorie, iar cand Channel 4 l-a dat în premiera pe TV, în jur de 1600 de plângeri au bombardat postul TV.

7.The Robe (1953)

Regie: Henry Koster
Distribuție: Richard Burton, Jean Simmons Picture    


Richard Burton joacă rolul generalului roman care a ordonat crucificarea lui Iisus, Marcello Gallio. La un joc de zaruri, acesta câștigă veșmintele pe care Iisus le purta în momentul răstignirii. La început, roba are un efect euforic asupra lui, dar, pe parcurs, îi schimbă complet percepția asupra vieții. The Robe rămâne, și dupa 50 de ani, unul dintre cele mai impresionante filme despre semnificația Paștelui și mirajul lui Iisus asupra oamenilor.

8.The Passion of the Christ (2004)

Regie: Mel Gibson
Distribuție: Jim Caviezel, Maia Morgenstern


Un film cu adevărat unic și copleșitor, The Passion of the Christ este atât de emoționant, încat plângi cap-coadă la el. Pelicula regizată de Mel Gibson, care a stârnit unele dintre cele mai dure controverse, a prezentat ultimele 12 ore ale lui Iisus până la Înviere. Filmul a reușit să fie în topul celor mai profitabile, cu încasari de 611 milioane de dolari, la un buget de doar 30 de mil. de dolari. Jim Caviezel a reușit să portretizeze impresionant rolul lui Iisus, iar filmul l-a transformat într-un star. Însa, n-a fost ocolit de necazuri. Și-a dislocat umarul, a fost lovit de fulger, iar la scena biciuirii a fost lovit din greșeala și a avut o rană deschisă, după ce i-a fost smulă pielea. După acest film, actorul a pierdut mai multe roluri, pentru ca devenise prea celebru în rolul lui Iisus. Roger Ebert nota, în recenzia sa, că acesta "este cel mai violent film pe care l-am văzut in viata mea. Pregătiți-vă sufletește pentru ce o să vedeți". Acesta i-a oferit patru stele, numind filmul unic în genul său.

9.Holiday Inn (1942)

Regie:Mark Sandrich
Distribuție: Fred Astaire, Bing Crosby


Un film clasic și cu două legende ale cinematografiei, Fred Astaire, Bing Crosby, Holiday Inn nu este doar despre Paște, ci și despre celelalte sărbători importante. Pornind tot de la un musical, filmul prezintă povestea unor actori de teatru vodevil care cumpară o fermă cochetă din New England, pe care o deschid numai cu ocazia sărbătorilor.

 

10. Jesus Christ Superstar (1973)


Regie: Norman Jewison
Distribuție: Ted Neeley,Carl Anderson, Yvonne Elliman


Inspirat de celebrul spectacol de pe Broadway, filmul lui Norman Jewison s-a concentrat pe conflictul dintre Iuda si Iisus. Ted Neeley a primit nominalizare la Globul de Aur. A fost la un pas sa piardă rolul, dupa ce s-a accidentat chiar cu câteva săptamani înainte de a începe filmările, însă și-a revenit la timp. John Travolta, care avea doar 17 ani atunci, venise la audiție, dar n-a fost distribuit în film. Dupa acest rol, întreaga carieră a lui Ted Neeley s-a bazat pe portretizarea lui Iisus în diferite piese de teatru și show-uri pe scenă. Timp de 40 de ani, actorul n-a renunțat la rolul care i-a definit cariera. Jesus Christ Superstar a devenit, în timp, un reper în cinematografie și a impresionat publicul cu muzica emoționantă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ