Centrul European pentru Prevenirea Bolilor: Închiderea şcolilor ar trebui să fie ultima măsură pe care să o luaţi

| 04 sep, 09:50

Directoarea Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), dr. Andrea Ammon, a anunţat că, în perioada următoare în contextul pandemiei de coronavirus, închiderea şcolilor ar trebui să fie ultima măsură pe care trebuie luate de către autorităţile publice.

Dr. Andrea Ammon a explicat că, încă de la debutul pandemiei, cazurile de copii infectați au fost foarte rare, iar atunci când s-au înregistrat astfel de cazuri, foarte puține au dezvoltat simptome.

“Rolul școlilor în transmisia infecției – a fost de fapt clar încă de la începutul acestei epidemii, în China, unde vedeam cum copiii sunt foarte rar afectați. Iar asta a continuat pe toată perioada acestor ultime luni. Din toate cazurile pe care le-am raportat mai puțin de 5% sunt tineri sub 18 ani. De asemenea atunci când sunt diagnosticați cu COVID-19 copiii par să aibă simptome minore, foarte puțini ajung să fie spitalizați și foarte rar au fost înregistrate decese. Asta înseamnă că ei ar putea avea simptome foarte slabe sau să nu dezvolte simptome”, a spus doctorul Ammon, potrivit RomâniaTV.net.

Citeşte şi Ministrul Educaţiei: Elevul nu are voie să se plimbe prin bănci. Unde s-a aşezat acolo stă până la sfârşitul semestrului

Datele de la nivelul ECDC, cel mai important centru european de analiză și control al bolilor, echivalentul CDC din Statele Unite, au arătat că închiderea școlilor nu are un impact direct în privința ratei de transmisie a infecției, iar deschiderea școlilor nu duc, în țările care au luat această măsură, la creșterea ratei de infectare, mai spune directorul instituției.

“Ne-am uitat la statistici, ca să vedem care va fi rolul școlilor în transmisia acestei infecții. Sunt foarte puține focare în școli, care au fost documentate, și evidențele noastre arată la acest moment că este foarte neconcludent, ca să spunem așa, dacă este util sau nu, din punct de vedere al transmisiei, să închizi școlile. În martie-aprilie închiderea școlilor a făcut parte din întregul pachet de măsuri non-farmaceutice și este foarte dificil să evaluăm ce contribuție a avut închiderea școlilor în întregul ansamblu al reducerii răspândirii infecției.

Cel mai important efect al închiderii școlilor a fost unul negativ asupra bunăstării copiilor, a declarat dr. Andrea Ammon. Aceasta a explicat că decizia de închidere a școlilor ar trebui să fie ultima decizie pe care ar trebui să o ia o țară, pentru a reduce efectele virusului.

“Au existat observații conform cărora închiderea școlilor a avut efecte asupra bunăstării copiilor, bineînțeles că nu au progresat în privința educației. În concluzie, putem spune că școlile sunt o parte esențială a societății și a vieții copiilor. Este foarte important ca ei să aibă posibilitatea să fie expuși relaționării dintre ei. De aceea am tras concluzia că închiderea școlilor ar trebui să fie ultima măsură pe care să o luați, dacă trebuie să luați astfel de măsuri. Dar trebuie să existe măsuri astfel încât să se limiteze transmisia și cum sunt acestea aplicate bineînțeles că depinde de situație, de cât spațiu există, de câți copii sunt în clase,” a încheiat dr. Andrea Ammon.

Citeşte şi Anisie: Şcolile vor avea stoc de măşti, iar catalogul a fost eliminat

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ