Cercetătorii AVERTIZEAZĂ: Ce se întâmplă cu MINTEA celor care fumează?

| 10 iul, 10:48

Cunoscut pentru că provoacă unele forme de cancer şi boli cardiovasculare, fumatul ar putea favoriza şi apariţia unor tulburări psihice severe, cum ar fi schizofrenia, arată un studiu publicat în revista Lancet Psychatry.

Asocierea statistică dintre tutun şi psihoze, îndeosebi schizofrenia, fusese deja constatată în cercetările precedente, amintesc oamenii de ştiinţă europeni care au elaborat studiul. S-a observat că persoanele care suferă de tulburări psihice sunt mult mai înclinate să fumeze, proporţia fumătorilor în rândul persoanelor psihotice fiind de trei ori mai mare decât la populaţia generală. Nu se cunosc deocamdată motivele acestei situaţii, scriu cercetătorii în articol.

Una dintre explicaţii ar putea fi că ţigara ar permite compensarea efectelor medicamentelor asupra reglării dopaminei, neurotransmiţător asociat cu mecanismul recompensei. Puţini cercetători au studiat însă ideea că şi tutunul 'ar putea creşte riscul apariţiei acestor tulburări'. Studiul menţionat încearcă să verifice o asemenea ipoteză şi să afle dacă psihozele se declanşează mai devreme la fumători decât la nefumători.

Din meta-analiza epidemiologică - constând în studierea mai multor studii realizate pe un total de 14.555 de fumători şi 273.162 de nefumători - a rezultat un lucru clar: 'Consumul zilnic (de tutun - n.r.) se asociază cu un risc crescut de psihoză şi cu apariţia mai timpurie a tulburărilor psihotice', notează principalii autori ai cercetării, Pedro Gurillo de la spitalul din Torrevieja (estul Spaniei) şi Sameer Jauhar de la King's College din Londra. Boala este de trei ori mai frecventă în rândul fumătorilor decât la restul populaţiei.

'Chiar dacă este greu să identificăm o cauzalitate, rezultatele noastre arată că fumatul ar trebui considerat un posibil factor de risc în dezvoltarea psihozelor şi nu o simplă consecinţă a bolii', afirmă James MacCabe (King's College), un alt semnatar al studiului.

'Legătura cauzală' urmează să fie demonstrată, însă cercetătorii au o explicaţie posibilă: dopamina. 'Este posibil ca expunerea la nicotină, care face să crească difuzarea dopaminei, să determine dezvoltarea unor psihoze', excesul de dopamină din corp fiind una din ipotezele pentru explicarea schizofreniei, susţine un alt semnatar al studiului, Robin Murray.

Cercetarea, precum şi un alt studiu suedez publicat recent pe tema tutunului şi a schizofreniei, 'pledează destul de convingător în favoarea unei legături cauzale între fumat şi schizofrenie', apreciază psihiatrul Michael Owen de la Universitatea din Cardiff.

Michael Bloomfeld de la University Collge din Londra consideră în schimb că 'rămâne mult de cercetat până când oamenii de ştiinţă să afirme cu certitudine că tutunul face să crească cu adevărat riscul de schizofrenie'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ