Cererea lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor, amânată pentru 31 martie

| 03 mar, 2014

Tribunalul Bucureşti a amânat luni, pentru 31 martie, judecarea cererii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor din cele două condamnări definitive, întrucât instanţa supremă nu a redactat motivarea deciziei din dosarul "Zambaccian".

Adrian Năstase a cerut instanţei să se pronunţe doar pe baza minutei dosarului "Zambaccian", fără a mai aştepta motivarea deciziei dispuse de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Solicitarea mea, ţinând seama că termenul prevăzut de Codul de procedură penală de 30 de zile (pentru redactarea motivării, n.r.) a fost depăşit, pentru a nu-mi fi aduse prejudicii, vă solicit să vă pronunţaţi doar pe minută, nu pe motivare. Bănuiesc că nimeni nu-i poate pedepsi pe judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", a spus Adrian Năstase, în faţa instanţei.

Instanţa a decis să amâne discuţiile în această cauză pentru 31 martie.

Avocatul Ion Cazacu a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că a depus la dosar mai multe documente prin care arată că o astfel de cerere de contopire poate fi judecată şi fără motivarea unei instanţe.

"La dosar există înscrisuri, respectiv un dosar şi minuta din acel dosar. Tehnic, judecătorul se poate pronunţa şi pe aceste înscrisuri. A mai existat şi un precedent judiciar în această situaţie. Am încercat, în felul acesta, să solicităm urgentarea soluţionării cererii", a spus avocatului lui Adrian Năstase.

Andrei Năstase, fiul cel mare al fostului premier, s-a declarat dezamăgit de faptul că judecătorii de la instanţa supremă nu au redactat până la acest moment motivarea din dosarul "Zambaccian".

"Este o dezamăgire că judecătorii de la Înalta Curte nu respectă legea, cele 30 de zile trebuiau respectate. Eu îmi doresc să se redacteze cât mai repede, până la urmă Codul de procedură penală să fie respectat", a spus Andrei Năstase.

Acesta a declarat, înaintea judecării cererii, că Adrian Năstase stă în penitenciar într-o zonă cu 20 de persoane.

Întrebat ce cere Adrian Năstase să primească de acasă, Andrei Năstase a spus că îi duce foarte multe cărţi şi lucruri care să îl ajute pentru documentare la lucrarea ştiinţifică pe care o pregăteşte.

Întrebat dacă tatăl său se regăseşte în povestea Iuliei Timoşenko, Andrei Năstase a spus că nu ar putea să facă o comparaţie. "Cazurile trebuiesc individualizate, nu pot fi luaţi şi puşi împreună", a adăugat Andrei Năstase.

Judecarea cererii formulate de avocaţii lui Adrian Năstase de contopire a pedepselor primite de fostul premier în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian", respectiv de doi de închisoare şi de patru ani de închisoare, a fost amânată şi la primul termen, din 3 februarie, din acelaşi motiv.

Avocatul Ion Cazacu a declara, în 3 februarie, că în cazul unui eventual spor de pedeapsă intervine problema legii mai favorabile, pentru că un cod prevede că este la latitudinea judecătorului, iar celălat cod, că este un lucru automat.

"Nu pot să spun, este o apreciere a judecătorului. Şi aici, într-adevăr, intervine problema legii penale mai favorabile, pentru că un cod prevede că sporul este la latitudinea judecătorului şi nu este obligatoriu, iar celălat cod prevede acest spor ca un lucru automat. Le vom discuta la instanţă. Sporul automat va fi acela prevăzut de lege", spunea avocatul Ion Cazacu.

Cererea lui Adrian Năstase va fi judecată atât prin prisma noilor coduri penal şi de procedură penală, intrate în vigoare la 1 februarie, cât şi luând în considerare vechile coduri, aplicându-se principiul legii penale mai favorabile.

Cazacu preciza că vor fi avute în vedere dispoziţiile codurilor penale vechi şi nou, pentru a vedea într-adevăr dacă se aplică legea penală mai favorabilă şi unde anume.

Avocaţii lui Năstase au introdus, în 23 ianuarie, la Tribunalul Bucureşti, cererea de contopire a pedepselor primite de clientul lor în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian". În urma judecării acestei cereri, fostul premier ar putea primi un spor de pedeapsă, după contopirea efectivă a pedepselor.

Instanţa supremă i-a condamnat în 6 ianuarie, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat în aceeaşi zi.

Fostul premier ar putea să execute mai puţin de un an de închisoare, după condamnarea la patru ani în dosarul "Zambaccian", el putând cere eliberarea condiţionată după 16 luni, din care i-ar putea fi scăzute cele opt luni de detenţie din dosarul "Trofeul calităţii", arătau atunci avocaţii acestuia.

Ar rezulta, astfel, patru ani de închisoare, cu posibilitatea ca judecătorul care va analiza cererea de contopire a pedepselor să aplice, dacă va considera necesar, un spor de pedeapsă.

Dacă pedeapsa în urma contopirii va fi de patru ani (48 de luni), Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după 16 luni. El are dreptul să ceară liberarea condiţionată după ispăşirea unei treimi din pedeapsă dat fiind că are peste 60 de ani, preciza pentru MEDIAFAX unul din avocaţii săi, Viorel Roş.

Ţinând cont că a executat deja opt luni de închisoare din pedeapsa de doi ani în dosarul "Trofeul calităţii", Năstase ar putea cere liberarea condiţionată după opt luni.

Avocatul Ion Cazacu arăta în schimb că nu este pregătit la acel moment să facă "calcule matematice" şi că doar un judecător de la Tribunalul Bucureşti poate stabili cu exactitate perioada pe care Năstase urmează să o petreacă în penitenciar ca urmare a condamnării în dosarul Zambaccian.

Fostul premier a fost acuzat în dosarul importurilor din China că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004. Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, tot de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". El a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ