China Peace Petroleum Group vrea să cumpere rafinăria Petrotel

| 21 iul, 09:22

Compania chineză China Peace Petroleum Group a contactat grupul rus Lukoil pentru a demara negocierile în vederea cumpărării rafinăriei Petrotel, după ce divizia din România a Lukoil a fost acuzată de evaziune fiscală, informează Reuters, care a consultat o scrisoare de intenție adresată în luna martie companiei Lukoil.

La începutul acestei luni, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești au extins cercetările față de SC Petrotel Lukoil SA Ploiești și directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, și sub aspectul infracțiunii de folosire cu rea credință a creditului societății și o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societății, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro și peste 1,5 miliarde dolari.

Potrivit Reuters, într-o scrisoare din luna martie 2015, Ion Epureanu, directorul general al companiei Kajel Holdings Limited, cu sediul în Insulele Virgine britanice a oferit Lukoil oportunitatea demarării discuțiilor în vederea cumpărării rafinăriei Petrotel Ploiești. Kajel Holdings a fost mandatată de compania China Peace Petroleum Group, cu sediul la Beijing, specializata în importul și exportul de produse petroliere.

Un purtător de cuvânt de la Lukoil a confirmat primirea scrisorii, dar a reiterat că nu există niciun plan de vânzare a rafinăriei din România, una din cele patru rafinării pe care Lukoil le are în afara Rusiei. La rândul său, Ion Epureanu a confirmat trimiterea scrisorii, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Săptămâna trecută, vicepreședintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller, a declarat și el că grupul petrolier rus Lukoil nu are în prezent planuri referitoare la o retragere din România sau la modificarea structurii manageriale la rafinăria Petrotel. 'Nu avem de gând să plecăm din România. Vom continua să lucrăm acolo', a spus Thomas Mueller. Acesta a recunoscut totuși că Lukoil a primit o ofertă pentru cumpărarea rafinăriei Petrotel, dar că nu are de gând să o vândă. 'Nu intenționăm să vindem rafinăria. Este ciudat să primești o ofertă atunci când nici nu intenționăm să o vindem', a spus Mueller, adăugând că oferta a venit de la o companie privată însă, în condițiile în care Lukoil nu vrea să vândă, oferta nu a fost reînnoită.

Lukoil România este unul dintre liderii pieței petroliere românești, având o cotă de aproximativ 20% din piața totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ