Chiţoiu: Dacă reducerea TVA la pâine va produce efecte pozitive, ar putea fi extinsă

| 31 iul, 2013

Scopul principal al reducerii TVA la pâine, de la 24% la 9%, este acela de a crea o piaţă concurenţială şi de a reduce evaziunea fiscală din acesată zonă. Dacă va funcţiona, măsura ar putea fi aplicată şi la alte alimente, a precizat ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

Şeful Finanţelor a explicat că nici el nu crede că preţul la pâine va scădea proporţional cu 15% pe întreaga piaţă, însă a dat asigurări că marii retaileri vor reduce preţurile la produsele de panificaţie, în urma unui acord încheiat cu autorităţile.

"Din punct de vedere al MFP, din punctul meu de vedere, nici eu nu cred că preţul la pâine va scădea proporţional cu 15% pe întreaga piaţă. Avem, însă, un angajament şi un acord semnat cu marii retaileri, unde se vinde cea mai mare cantitate de pâine şi acolo avem preţul scăzut la pâine. Nu avem siguranţa că retailerii mai mici sau din toată ţara vor reduce preţul la pâine, dar scopul major al reducerii TVA de la 24% la 9% este de a crea un mediu concurenţial, o piaţă concurenţială, de a reduce evaziunea şi frauda fiscală în tot acest domeniu, pe întreg lanţul, de la producerea cerealelor, până la producerea pâinii", a declarat Daniel Chiţoiu, citat de Agerpres.

El a reiterat că, prin această măsură, se urmăreşte în primul rând crearea unei pieţe concurenţiale, întrucât mari producători în domeniul panificaţiei au intrat în faliment sau sunt aproape de faliment din cauza concurenţei neloiale.

În plus, Chiţoiu a precizat că măsura de reducere a TVA la pâine va avea un impact calculat matematic de 100 de milioane de lei pe trei luni şi 400 de milioane de lei pe întreg anul. "Din cifrele estimate, evaziunea fiscală în acest domeniu este undeva între 50% şi 80%. Dacă avem un nivel atât de ridicat al evaziunii fiscale, care este interesul statului? Interesul statului în primul rând este de a crea condiţiile pentru a avea o piaţă concurenţială, iar pentru acest lucru nivelul de impozitare trebuie să fie optim. Or, cota redusă de TVA la pâine este o cotă care se aplică nu doar în România, ci în marea majoritatea a statelor din Uniunea Europeană, în peste 21 de state membre ale UE. Deci, nu suntem singurul stat membru al UE care aplicăm cotă redusă la pâine sau la alte alimente", a subliniat acesta.

Ministrul Finanţelor s-a arătat optimist că, prin măsurile organizatorice, administrative şi legislative luate la nivelul Codului de procedură fiscală şi a celui fiscal se va îmbunătăţi activitatea inspecţiei antifraudă.

De asemenea, se doreşte îmbunătăţirea calităţii actelor de control şi efectuarea de controale nedirecţionate pentru a 'omorî concurenţa'.

'(...) eu sunt optimist că, prin măsurile organizatorice, administrative şi legislative luate la nivelul Codului de procedură fiscală şi al Codului fiscal o să îmbunătăţim activitatea inspecţiei antifraudă şi, de asemenea, să îmbunătăţim şi calitatea controlului şi să facem controale nedirecţionate către concurenţă, să omorâm concurenţa. Ştiu foarte bine că am avut semnale, şi mai există semnale, că au fost efectuate controale direcţionate să omoare concurenţa. Ori, cu toate aceste măsuri de natură administrativă, cât şi legislativă, noi dorim ca la anul să nu avem un impact negativ al acestei măsuri, ci să avem un impact pozitiv şi asupra bugetului general consolidat',a mai spus ministrul Chiţoiu.

Acesta a admis că există posibilitatea ca în primă fază bugetul de stat să piardă prin scăderea TVA, însă şi-a exprimat siguranţa că, în urma acestei măsuri, producătorii şi distribuitorii să câştige şi să realizeze profituri mai mari. Astfel, aceştia vor plăti impozit pe profit, vor crea noi locuri de muncă şi vor plăti alte impozite şi taxe la bugetul de stat, corelate cu creşterea capacităţilor de producţie şi a numărului locurilor de muncă.

'Deci, din punctul meu de vedere, al analizei economice, eu consider că această măsură nu duce la scăderea veniturilor la bugetul general consolidat, ci la o creştere a acestora. Dacă această măsură, după ce îi facem o evaluare la şase luni sau la un an, are impact pozitiv, putem să o extindem şi la alte produse alimentare. Eu sper că, atât Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cât şi asociaţiile din domeniul patronatelor, vor colabora foarte bine cu MFP, astfel încât să avem efecte benefice ale acestei măsuri', a conchis Daniel Chiţoiu.

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) a dat asigurări miercuri, printr-un comunicat de presă, că reducerea TVA la pâine, la 9%, se va regăsi în scăderea proporţională a preţurilor la raft.

'Ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă de subconsum şi suntem cu toţii de acord că o cotă mare de TVA este o frână în creşterea consumului şi, implicit, a bunăstării cetăţenilor. În ultimul timp au fost destui sceptici care au descurajat Executivul să reducă mai devreme taxa pe valoarea adăugată pretinzând că o micşorare a acesteia se va regăsi în profitul comercianţilor. Noi dorim să ne adresăm consumatorilor noştri, dar şi celor care au rezerve în legătură cu această măsură, asigurându-i că diferenţa de preţ aferentă scăderii cotei de TVA va fi resimţită de clienţii noştri în buzunarul lor', spun reprezentanţii

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ