Chiţoiu: Reducem TVA pentru pâine la 9%, din 1 iulie

| 16 mai, 2013

Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a spus, azi, că printre măsurile de natură fiscală pe care le va lua începând cu 1 iulie se numără şi reducerea TVA pentru pâine, de la 24 la 9%.

"Una din aceste măsuri, pe care dorim să o luăm începând cu semestrul doi, 1 iulie 2013 - reducerea TVA pentru pâine de la 24 la 9%. De asemenea, avem ca obiectiv asumat rescrierea Codului fiscal şi a Codului de procedură fiscală până în toamnă, astfel încât să simplificăm, să avem coerenţa cadrului legislativ fiscal", a declarat Chiţoiu.

Ministrul a adăugat cănu a putut implementa de la începutul anului toate măsurile asumate prin programul de guvernare, întrucât bugetul pentru anul 2013 a fost construit în contextul constrângerilor reprezentate de ţintele asumate prin acordul cu instituţiile financiare europene.

În urmă cu câteva zile, premierul Victor Ponta a spus că reducerea TVA la pâine de la 24% la 9% este posibilă doar pe întreg lanţul de producţie grâu - făină - pâine şi că Guvernul va aloca circa 250 de milioane de lei pentru aplicarea acestei măsuri.

"Vreau să încercăm acest experiment. I-am anunţat pe cei de la Fond şi au spus 'alocaţi bani din altă parte, nu mergeţi doar pe ideea că veţi recupera banii din evaziune fiscală' '', a mai declarat Ponta.

Evaziunea fiscală în sectorul de morărit şi panificaţie a depăşit 70% la finele anului 2012, ajungând la un miliard de lei, adică 300 milioane de euro, potrivit Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie. Scăderea TVA la pâine la 9% ar contribui la diminuarea evaziunii fiscale la 20% iar bugetul statului ar suporta la făină circa 76 milioane lei şi la pâine - 17 milioane de lei, adică un total de 94 de milioane de lei sau 25 de milioane de euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ