Chiuariu crede că modificările la Codul penal vor fi respinse

| 12 dec, 2013

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu, a declarat joi seară, referitor la modificările aduse Codului penal de Camera Deputaţilor, că acestea, în opinia lui, vor fi respinse, el menţionând că ar fi trebuit "o dezbatere serioasă" înaintea demersului de marţi.

"Cred că vor fi dezbătute în continuare şi cred că vor fi respinse de Camera Deputaţilor, că e cameră decizională, până la urmă", a spus Chiuariu, la Digi 24.

Preşedintele Comisiei Juridice a Senatului a adăugat, în acelaşi context, că este important ca înaintea adoptării oricărui proiect să existe o "dezbatere serioasă şi temeinică", la care să participe atât părţile implicate, cât şi societatea civilă. "Am auzit argumente privind condamnările României la CEDO, am auzit argumente şi de o parte, şi de alta, dar singura problemă este că toate argumentele astea nu au fost expuse înainte de adoptarea acestor legi şi au existat, din această cauză, şi confuzii cu privire la sensul lor şi unele dintre ele le vedem şi astăzi", a explicat Tudor Chiuariu, care, pe de altă parte, a spus că nu are "căderea" să le facă reproşuri deputaţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal. Tot marţi, Camera a aprobat un proiect de modificare a Codului Penal respins de Senat în octombrie 2012, prin care se schimbă articolul privind conflictul de interese, fiind eliminată categoria funcţionarilor publici.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, el menţionând că "nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord". Şeful statului a mai spus că modificările la Codul penal adoptate marţi de Camera Deputaţilor sunt "dramatice" şi "dărâmă zece ani de muncă şi activitate a instituţiilor anticorupţie" precum DNA sau ANI.

PDL a depus, joi, la Curtea Constituţională, două sesizări în legătură cu modificările adoptate marţi de Camera Deputaţilor la Codul Penal, una vizând definirea funcţionarului public şi cealaltă referindu-se la conflictul de interese. Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a sesizat, joi, Curtea Constituţională cu privire la modificările aduse Codului penal care au fost aprobate marţi de Camera Deputaţilor.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a arătat că, în urma modificărilor aduse Codului Penal, parlamentarii trimişi în judecată pentru fapte de corupţie sau asimilate acestei infracţiuni ar putea să fie achitaţi, iar cei aflaţi în detenţie, prin condamnări definitive, ar putea fi puşi în libertate.

Consiliul Superior al Magistraturii a criticat, la rândul său, modificările aduse Codului Penal, subliniind că nu le-a primit spre avizare, aşa cum prevede legea. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a precizat, joi, într-un comunicat, că nu avea obligaţia să ceară avizul CSM. Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, miercuri, amendamentele aduse la Codul Penal de către deputaţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ