Cifra de afaceri în serviciile prestate întreprinderilor a crescut cu 9,4%, în primele patru luni

| 11 iun, 2013

Cifra de afaceri în serviciile de piaţă prestate, în principal, întreprinderilor a crescut, în primele patru luni din 2013, cu 9,4% ca serie brută, respectiv cu 8,7% în funcţie de numărul de zile lucrătoare, comparativ cu perioada similară din anul precedent, potrivit unor date provizorii publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.

În intervalul 1 ianuarie - 30 aprilie 2013, creşterea cu 9,4% a cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, ca serie brută, s-a datorat, în principal, rezultatelor pozitive în activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+18,7%), în alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+11,4%), în transporturi (+10,4%) şi la activităţi de comunicaţii (+0,1%). La polul opus s-au situat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe, cu o diminuare de 0,2%. 

De asemenea, în primele patru luni ale anului, comparativ cu intervalul similar din 2012, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut pe ansamblu cu 8,7%. Majorarea a fost posibilă în urma activităţilor de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+19,7%), altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (+11,5%), transporturilor (+9,4%), activităţilor de comunicaţii (+0,9%) şi activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune/difuzare şi transmitere de programe (+0,1%).

Datele INS arată, totodată, că, în aprilie 2013, comparativ cu luna anterioară, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate întreprinderilor, ca serie brută, a scăzut cu 0,9%, din cauza diminuărilor înregistrate la alte servicii furnizate, în principal, întreprinderilor (-6,9%), la comunicaţii (-3,3%) şi la activităţi de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-1,9%). Creşteri s-au consemnat la transporturi (+6,5%) şi la activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+4,1%).

În ceea ce priveşte cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2013, comparativ cu luna precedentă, a scăzut cu 0,9%. Rezultatul a fost cauzat de diminuările înregistrate la alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (-4,6%), la comunicaţii (-2,3%) şi la activităţi de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-1,4%). Pe un trend pozitiv s-au aflat: activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+5,6%) şi transporturile (+3,2%). 

Potrivit sursei citate, în luna aprilie a acestui an, faţă de aprilie 2012, afacerile din serviciile de piaţă prestate, în principal, întreprinderilor, serie brută, au crescut cu 10,6%, datorită rezultatelor la activităţile de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+25,1%), la transporturi (+15,7%), alte servicii furnizate întreprinderilor (+9%) şi la activităţile de comunicaţii (+0,1%). Scăderi s-au consemnat în cazul activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-5,5%).

Nu în ultimul rând, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, în luna aprilie 2013, comparativ cu luna aprilie, anul trecut, cu 6,9%. Majorări au fost înregistrate la transporturi (+12,9%), alte servicii furnizate, în principal, întreprinderilor (+4,9%) şi la activităţi de servicii informatice şi tehnologia informaţiei (+3,6%). La polul opus s-au aflat activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune/difuzare şi transmitere de programe (-2,9) şi la serviciile de comunicaţii (-0,7%).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ