Cine „a comandat” razia la BAC?

| 07 iul, 2013

Tot felul de teorii au apărut în această săptămână referitoare la motivele ascunse din spatele scandalului de la liceul „Dimitrie Bolintineanu”. Cele mai multe s-au referit la operaţiunea „autocarul”, când, dintr-un exces de zel cel mai probabil, anchetatorii scandalului de corupţie au decis să-i aducă la audieri en-gros pe toţi cei 250 de elevi suspectaţi a avea legătură cu acest caz, în calitate de martori.

E adevărat, ce om întreg la minte ar trimite autocare după elevii unui liceu la poarta căruia mişună presa mai ceva ca vulturii pleşuvi deasupra unui stârv în mijlocul deşertului? Probabil unul care şi-a estimat greşit şansele ca această manevră să fie una de succes.

 

În acest context, amintindu-ne de operaţiuni similare desfăşurate vara trecută în mediul rural şi luând în considerare toată busculada creată în curtea liceului, intervenţia premierului, prin care a cerut Poliţiei şi Parchetului să nu comită abuzuri, este normală şi de bun simţ. Au existat voci, puţine ce-i drept, care au afirmat că Ponta s-ar fi amestecat astfel într-o anchetă aflată în plină desfăşurare, deci a intervenit în justiţie. Nimic mai fals! Victor Ponta nu a intervenit asupra procurorilor, ci a cerut în primul rând Poliţiei să se poarte cu grijă, să nu mai bruscheze lumea şi să comunice mai bine. În al doilea rând, premierul a afirmat clar că va discuta cu ministrul Justiţiei, pentru ca acesta, pe cale ierarhică, să obţină mai multe informaţii cu privire la această operaţiune „de transport”.

 

De asemenea, unii au vorbit despre faptul că Ponta a dezinformat când a spus că nu există mandate de aducere. Dezinformarea, prin definiţie, reprezintă procesul prin care cineva oferă informaţii nereale cu intenţie. Or, premierul nu a făcut acest lucru cu intenţie, ci acelea erau informaţiile de care dispunea în momentul în care a făcut declaraţiile respective. Mai mult, din punctul meu de vedere acesta este un lucru bun, deoarece demonstrează ceva extrem de important: premierul nu a avut niciun amestec în toată această operaţiune şi, aşa cum e şi normal într-un stat care se bazează pe principiul separaţiei puterilor în stat, executivul nu a avut acces la informaţii ce ţin de puterea judecătorească. Aşadar, teoria conform căreia Ponta ar fi comis o ingerinţă în justiţie pică. Ba chiar, în mod surprinzător, intervenţia primului-ministru a fost atât de bine-văzută, că mulţi dintre criticii săi obişnuiţi au început să îl laude sau să îl apere în faţa celor care contestau declaraţiile sale. Unul dintre aceştia este Aurelian Pavelescu, care după o intervenţie a lui Vasile Blaga în care Ponta era acuzat că a dat ordine procurorilor, a afirmat că dacă face asemea declaraţii, Blaga trebuie să aducă şi probe în acest sens, altfel este inacceptabil.

 

Dar cine a profitat de pe urma acestui scandal? Nimeni! Tocmai de aceea tind să cred că întreaga tevatură a fost pricinuită dintr-o gafă a anchetatorilor, aşadar întreaga responsabilitate le aparţine. Guvernul nu are niciun amestec, iar Poliţia nu a făcut decât să pună în aplicare solicitările Parchetului. Aşadar cei care trebuie să răspundă la întrebări legate de cum s-a ajuns în această situaţie şi pe baza căror proceduri, sunt procurorii.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ