Cine blochează fuziunea PNL-PDL

| 11 iul, 2014

În ciuda optimismului cu privire la fuziunea dintre PNL şi PDL pe care îl afişează liderii celor două partide pe ecranele posturilor de televiziune, în cadrul formaţiunilor de dreapta există curente potrivnice acestei mişcări.

Odată cu Congresul PNL lde a sfîrşitul lunii iunie care a marcat alegerea unui nou preşedinte şi aderarea la Partidul Popular European, o parte a liberalilor nemulţumiţi de noua direcţie a formaţiunii au decis să se alăture lui Călin Popescu Tăriceanu pentru formarea unui nou partid. La formarea Partidului Liberal Reformator de către Călin Popescu Tăriceanu s-au alăturat 21 de parlamentari şi mai sunt aşteptaţi alţi 11 parlamentari pentru a se alătura proiectului de păstrare a liberalismului pe scena politică din România. Celor plecaţi în formaţiunea condusă de fostul premier liberal li s-a adăugat Norica Nicolai, un critic al fuziunii cu PDL care a decis să rămână în grupul europarlamentar al ALDE.

Dacă în PNL este cunoscută de multă vreme opoziţia liberalilor cu privire la orice formă de colaborare cu PDL, nici în curtea democrat-liberalilor fuziunea nu este chiar pe placul tuturor, în ciuda conducerii actuale care îşi doreşte de urgenţă coagularea forţelor de dreapta. Miercuri, fostul preşedinte al PDL, Emil Boc a declarat că fuziunea cu PNL ar trebui să aibă loc după alegeri. „Va fi o alianţă electorală între PDL şi PNL în perspectiva alegerilor prezidenţiale, după care cred că rămâne timp în 2015 să discutăm despre modalitatea în care se va face fuziunea, cu privire la nume şi alte detalii. Dacă suntem realişti, anul acesta ar trebui să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă alianţă şi câştigarea alegerilor prezidenţiale şi chestiunea numelui să fie lăsată pe anul viitor", a afirmat Emil Boc.

Declaraţia lui Emil Boc vine în contextul în care fostul premier portocaliu a declarat în repetate rânduri că îşi doreşte ca PDL să nu îşi piardă identitatea, deoarece are un "blazon de apărat" şi că ar trebui ca cele două formaţiuni să se regăseacă într-o formulă cu totul nouă, care să le reprezinte în egală măsură. Atitudinea critică afişată de Emil Boc nu este întâmplătoare, în contextul în care primarul Clujului nu este decât un cal troian al şefului statului în PDL. Fostul premier nu a părăsit PDL nu pentru că ar nutri o simpatie deosebită pentru acest partid, ci pentru că, dacă are pleca, şi-ar pierde funcţia de primar. Deşi oficial Emil Boc face parte din formaţiunea democrat-liberală, în realitate el este portavocea preşedintelui Băsescu. Chiar dacă fostul preşedinte al PDL nu mai ocupă nicio funcţie în conducerea partidului, în Transilvania este încă voce influentă şi poate dizloca membri din organizaţiile râvnite de PMP. Astfel, dincolo de planurile mai marilor din PNL şi PDL privind fuziunea, discursul lui Emil Boc vine să pună stavilă dorinţelor conducerii PNL şi PDL de a realiza fuziunea cât mai repede cu putinţă.

Discursul lui Emil Boc, care reprezintă o extensie a retoricii lui Traian Băsescu în PDL, şi animozităţile din teritoriu dintre cele două formaţiuni politice, nu fac decât să împiedice fuziunea ce pare a fi un obiectiv din ce în ce mai puţin realizabil. Astfel, dacă fuziunea dintre cele două partide nu se realizează până la alegerile prezidenţiale – scenariu tot mai puţin plauzibil –  o eventuală formulă de fuziune/colaborare dupa scrutinul din noiembrie nu va mai avea practic obiect.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 iul, 2014
cantautor
ce mai zice ziaristul I Cristoiu...
Mă văd obligat să-i avertizez pe distinșii confrați:
Stați liniștiți!
Pleacă Dan Voiculescu? Rămîne Sebastian Ghiță, un Dan Voiculescu mult mai periculos!
Așa zisa presă practicată de cei de la Antena 3 nu va muri odată cu încarcerarea lui Dan Voiculescu.
Întîi și-ntîi, pentru că, deși Dan Voiculescu pleacă la pușcărie, așa zișii jurnaliști de laAntena 3 rămîn liberi.
Liberi să fie bodyguarzii Patronului.
Dar chiar dacă, prin absurd, servitorii lui Dan Voiculescu vor reveni la o presă cît de cît normală, felul lor de a face gazetărie va fi continuat și chiar perfecționat de către servitorii lui Sebastian Ghiță, un fel de Dan Voiculescu infinit mai periculos pentru statul de drept din România, pentru că, asemenea amicului său de shopping în Dubai, Victor Ponta, n-are morală nici măcar cît un maidanez în călduri.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ