Ciolacu:”Aflăm că de o lună de zile Institutul Oncologic din România nu mai are citostatice; asta e crimă!”

| 23 apr, 19:25

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, joi, că lipsa de citostatice "este o crimă", pentru că dacă un bolnav oncologic nu îşi primeşte tratamentul, nu are nicio şansă.

"De peste un an de zile, spunem că bolnavii cronici nu au acces la spitale, la tratamentul din spitale, pentru că au transformat anumite spitale în spitale COVID şi nonCOVID, de n-a mai înţeles nimeni nimic. Au venit statisticile internaţionale şi ne-au plasat pe locul 10 mondial la mortalitate excesivă. Asta înseamnă că am ieşit din statistici, au murit mai mulţi oameni decât era normal să moară în această perioadă, nu neapărat de COVID, au murit şi de bolile cronice. Şi acum aflăm că de o lună de zile Institutul Oncologic din România nu mai are citostatice. Asta este crimă", a spus Ciolacu la Antena 3.

Liderul PSD l-a criticat pe premierul Florin Cîţu pentru reacţia avută pe acest subiect.

"Un bolnav de cancer, mai ales copiii, unde mortalitatea este mai ridicată, dacă nu are citostatice, nu are nicio şansă. Boala evoluează foarte repede, am avut astfel de cazuri şi am şi în familie. Şi m-am uitat astăzi la premierul Cîţu şi auziţi explicaţii de prim-ministru! Dacă eşti prim-ministru de paie şi miniştrii nu te informează, Guvernul României nu funcţionează. Pentru că există vicepremierul care are în subordine Ministerul Sănătăţii şi trebuie să-l informeze direct pe primul-ministru ce se întâmplă în ministerele pe care le coordonează. Tu afli şi spui de parcă nu ai nicio vină că nu ai ştiut acest lucru. Problema nu e dacă tu ai ştiut sau nu ai ştiut, ci, ceea ce e foarte grav, că nu ai ştiut. Problema e că mor oamenii", a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul Florin Cîţu a declarat, joi, că aşteaptă concluziile ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, în privinţa situaţiei medicamentelor pentru bolnavii de cancer, menţionând că atunci va vedea "când s-a aflat şi cine a ştiut".

"În ceea ce priveşte situaţia de la Ministerul Sănătăţii, să aşteptăm concluziile pe care le va lua doamna ministru. (...) Haideţi să aşteptăm concluziile, este o informaţie pe care am avut-o, o avem cu toţii acum şi să aşteptăm concluziile să vedem când s-a aflat, cine a ştiut şi după aceea venim cu ele publice", a afirmat premierul, întrebat dacă ştia de situaţia gravă a bolnavilor de cancer de la Institutul Oncologic Bucureşti şi dacă a fost informat de fostul ministru al Sănătăţii.

Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii a transmis că există discontinuităţi de aprovizionare la Institutul Oncologic Bucureşti pentru 16 medicamente citostatice şi alte trei medicamente adjuvante necesare efectuării tratamentului pacienţilor care suferă de cancer.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ