Cioloş: Dacă vrem performanţă, integritatea trebuie să meargă în paralel cu profesionalismul

| 25 feb, 10:42

Premierul Daniel Cioloş a declarat joi că pentru a avea performanţă în actul administrativ şi în serviciul public în general e nevoie de integritate, dar şi de competenţă şi proceduri mai clare.

"Problema integrităţii e una de atitudine în primul rând. Avem nevoie şi de educaţie societală, care poate să se facă sau prin voinţa celui din cauză, sau - se întâmplă în ultima perioadă - prin presiunea societăţii care cere oameni integri şi care lasă spaţiu de manifestare celor care până acum nu şi-au găsit locul în structurile administrative sau decizionale, în unele cazuri probabil tocmai că erau prea integri şi nu răspundeau la anumite comenzi. Aici e în primul rând un pas pe care trebuie să-l facem în schimbarea mentalităţii. Avem oameni integri care sunt şi profesionişti, dar trebuie să le facem spaţiu ca să se poată manifesta şi să le acordăm încredere nu doar formal pentru a da bine în anumite rapoarte, ci chiar să avem încredere că un sistem poate să funcţioneze bine pentru toţi atunci când în fruntea lui sau la comenzi se află oameni integri şi profesionişti", a spus Cioloş în cadrul dezbaterii "2016. Anul decisiv pentru reforma integrităţii publice", organizată de Societatea Academică din România. 

Prim-ministrul a opinat că, pentru a face performanţă, integritatea nu este suficientă, precizând că este nevoie şi de profesionalism. El a subliniat, de asemenea, necesitatea clarităţii şi obiectivităţii în actul administrativ, astfel încât oamenii integri să-şi poată asuma responsabilităţi în România. 

"Atât timp cât procedurile nu sunt clare, cât legile sunt interpretabile, un om considerat integru poate să le interpreteze într-un anumit fel şi altul de lângă el o să le interpreteze în alt fel şi poate chiar cel integru să fie pedepsit că le-a interpretat în felul în care a făcut-o. Şi la acest lucru ne gândim, cum să facem pentru ca în administraţia din România, fără să birocratizăm în intern prea mult procesul decizional administrativ, să avem proceduri cât mai clare pentru ca oamenii care, potrivit unor funcţii de conducere pe care le au, trebuie să-şi asume anumite decizii să poată să o facă într-un mod foarte clar şi conştient", a explicat Cioloş. 

În opinia sa, integritatea trebuie să meargă în paralel cu competenţa şi claritatea în administraţie dacă se doreşte performanţă şi încredere din partea cetăţenilor în stat şi în structurile administrative. 

Pe de altă parte, premierul a arătat că, dincolo de ceea ce fac instituţiile statului pentru combaterea corupţiei, după ce actul de corupţie a avut loc, eforturile trebuie concentrate pe prevenirea acestui fenomen, inclusiv în administraţie.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ