Cioloş: Măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni însumează în jur de 9 miliarde de lei

| 01 noi, 10:42

Premierul Dacian Cioloş a declarat marţi că măsurile adoptate de Parlament în ultimele luni legate de diferite creşteri salariale însumează în jur de 9 miliarde de lei, un impact bugetar care poate duce fie la creşterea deficitului, fie la reducerea investiţiilor.

"Din ceea ce spunea doamna ministru de Finanţe, cu tot ceea s-a votat în ultimele luni în pregătirea campaniei electorale, aşa cum, din păcate, ne-a obişnuit Parlamentul, înainte de alegeri votează în toate direcţiile măriri de salarii fără calcule bugetare consistente, s-au cam adunat în jur de 9 miliarde de lei, deci peste un procent din PIB împărţit în diferite direcţii. (...) E un impact bugetar care înseamnă sau creşterea deficitului - ceea ce ar fi catastrofal pentru România - sau, dacă nu, dacă vrem să ţinem limitele deficitului (...), asta înseamnă reducerea investiţiilor", a spus Cioloş la Adevărul Live. 

Premierul a explicat că măririle procentuale de salarii pentru anumite categorii nu fac altceva decât să accentueze inechităţile din sistem şi să lase fără finanţare legea privind salarizarea unitară a bugetarilor. 

"Chiar dacă banii aceştia să zicem că ar fi necesar să se ducă în măriri de salarii..., dar măririle acestea procentuale nu fac decât să crească şi mai mult dezechilibrele între modul cum sunt trataţi diferiţi salariaţi. Şi noi asta am încercat să corectăm anul acesta. Pentru că doar măriri procentuale nu rezolvă problema salarizării. Avem în continuare oameni care au aceeaşi formare profesională, aceeaşi vechime, lucrează în aceleaşi instituţii sau în instituţii paralele, cu aceleaşi responsabilităţi, dar care au salarii diferite. Măririle procentuale nu rezolvă aceste disfuncţionalităţi, dar pe care noi vrem să le corectăm printr-o lege a salarizării unitare coerentă. Cu aceste decizii, o lege a salarizării bugetare nu va mai avea finanţare, pur şi simplu, pentru că banii se împart din nou câte un pic la fiecare", a spus Dacian Cioloş. 

Şeful Guvernului a amintit că au mai fost votate măriri de salarii şi în 2010 care nu au fost însă aplicate niciodată. 

"Am făcut eforturi şi noi în anul acesta, dar am vrut să facem măriri de salarii cu cap, gândite, măriri de salarii care să rezolve şi disfuncţionalităţi de tratament între diferite categorii din acelaşi sector, dar şi care să ducă treptat-treptat la o creştere a veniturilor durabilă pentru salariaţii respectivi. Amintiţi-vă de 2010, Legea 284 a salarizării, care, la fel, a fost votată cu măriri foarte consistente care nu s-au putut aplica, a rămas o lege neaplicabilă. Riscăm să ajungem în aceeaşi situaţie cu legea salarizării unitare dacă ea va fi vreodată votată", a adăugat Cioloş. 

Legat de eliminarea de către Parlament a celor peste 100 de taxe la iniţiativa PSD, prim-ministrul a susţinut că impactul bugetar este de peste un miliard de lei care "trebuie tăiat de undeva, probabil de la investiţii publice".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ