Cioloş: Ne dorim să nu mai avem doar trei-patru firme de IT care să câştige toate licitaţiile din administraţie

| 04 aug, 11:11

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la Palatul Victoria, că este necesar un alt concept al administraţiei, mai puţin birocratic şi mult mai transparent, în aşa fel încât pe viitor să nu mai existe doar trei-patru firme de IT care să câştige toate licitaţiile din administraţia publică.

"Ne-am lovit şi noi când am venit de acest munte, de această birocraţie. Sigur, unii ne critică: 'De ce n-aţi schimbat-o?'. Am început un anumit proces, dar ne-am dat seama după câteva luni că în celelalte câteva luni care ne rămân nu-i suficient să schimbăm câteva legi ca să putem schimba sistemul pentru că ştiţi că natura are oroare de vid. Poţi să îndepărtezi ceva. Dacă nu eşti capabil să pui altceva în loc care să funcţioneze mai bine, buruienile acoperă din nou terenul pe care l-ai eliberat şi nu-l cultivi cu altceva (...) Însă ceea ce (...) puteţi face dumneavoastră care sunteţi în sală, dacă ne daţi o mână de ajutor, este să desţelenim terenul şi să putem pune în momentul respectiv altceva în loc, o altfel de legislaţie, un altfel de concept al administraţiei (...) mai puţin birocratic, mult mai transparent, mult mai deschis, în aşa fel încât pe viitor să nu mai avem doar trei-patru firme de IT care să câştige toate licitaţiile din administraţia publică şi care, mai mult, să vină şi să construiască software-uri care nu sunt compatibile între ele. Deci, creăm aşa felii şi insule în administraţie, care nu comunică între ele", le-a transmis premierul Cioloş participanţilor la lansarea programului GovITHub. 

Acesta a spus că legislaţia va fi adaptată la acest nou sistem de funcţionare în administraţie. 

"Chiar am avut zilele trecute o discuţie pe păduri, pe această idee ce putem face ca să ţinem sub control şi să reducem acest fenomen al tăierilor ilegale şi al lipsei de transparenţă (...) în modul în care este utilizat lemnul în România. În urma a ceea ce se întâmplă şi ce se lucrează pe partea asta de IT, o să venim şi cu modificări de legislaţie, să adaptăm legislaţia la acest nou sistem de a funcţiona în administraţie. Dar avem nevoie să avem baza asta, infrastructura asta, ca să putem schimba şi legislaţia. Altfel degeaba schimbăm legislaţia, dacă nu avem un alt mecanism cu care să funcţionăm", a afirmat Cioloş. 

Premierul a amintit totodată că Ministerul Mediului a lansat aplicaţia "Inspectorul Pădurii", dedicată celor care vor să reclame transporturi ilegale de lemn şi care este realizată voluntar de o persoană.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ